خروج آخرین نظامی آمریکا به روایت گاردین

“گاردین” در گزارشی به تحلیل خروج کامل نظامیان آمریکایی از افغانستان و مسوولیت واشنگتن نسبت به ملت افغانستان و آینده این کشور پرداخته و می نویسد: «پس از گذشت حدودا ۲۰ سال از حضور آمریکا در افغانستان، بالاخره پرونده طولانی ترین جنگ در کل تاریخ این کشور، با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بسته شد. با این همه، مسوولیت و وظایف آمریکا در قبال افغانستان، همچنان ادامه دارند».

“گاردین” در گزارشی با توجه به کامل شدن فرآیند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و تحویل فرودگاه کابل به نیروهای طالبان، به این مساله اشاره می کند که شاید، طولانی ترین جنگ تاریخ آمریکا خاتمه یافته باشد با این حال، دولت آمریکا همچنان وظایف و مسوولیت های زیادی را در قبال ملت افغانستان و آینده این کشور دارد.

گاردین در این رابطه می نویسد: «همزمان با پایان یافتن طولانی ترین جنگ در کل تاریخ آمریکا(جنگ افغانستان) و کامل شدنِ فرایند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، دو رویدادِ مهم در این رابطه که به تازگی به رُخ داده‌اند، از اهمیت ویژه ای برخودارند. اولین رویداد، ثبتِ تصویر آخرین نظامی آمریکایی در افغانستان است که شبانه در حال سوار شدن بر آخرین هواپیمای خروجی نیروهای آمریکایی از افغانستان است و دومین رویداد، یک روز قبل از خروج آخرین نظامی آمریکا از افغانستان به ثبت رسید و اشاره به حمله تلافی جویانه آمریکا به مواضع گروه داعش دارد که بر اساس برخی گزارش ها در جریان این حملات، دست کم 10 غیرنظامی که در میان آن ها شش کودک نیز حضور داشته اند، جان خود را از دست داده اند.

هر دویِ این رویدادها نشان دهنده نوعی حس “درماندگی” و “پوچ بودن” هستند. آمریکا پس از 20 سال حضور در افغانستان و هزینه کردنِ دست کم 2 تریلیون دلار در این کشور، به همان بی تدبیری که به افغانستان حمله کرد، اکنون از آن خارج شده و هزینه های زیادی را به افغانستان و ملت این کشور تحمیل کرده است.

اگرچه “دونالد ترامپ” برای خروج آمریکا از افغانستان یک تاریخ مشخص را معلوم کرد، با این حال، زمان بندی بایدن جهت اجرایی کردن این دستورکار، بیش از آنکه عملگرایانه باشد، تابع نوعی نمادگرایی(سمبولیسم) بود. بایدن قول داد که نظامیان آمریکایی تا قبل از تاریخ 11 سپتامبر سال جاری میلادی، افغانستان را ترک می کنند. تاریخی که عملا با بیستمین سالگرد حملات تروریستی یازده سپتامبر به برج های مرکز تجارت جهانی در نیویورک همزمان بود(متعاقب این حملات بود که دولتِ بوش به افغانستان حمله کرد و رژیم طالبان را از قدرت خلع کرد).

این اقدام بایدن عملا با عقب نشینی بی ملاحظه و بی قاعده نظامیان آمریکایی از افغانستان همراه شد که این مساله خود بیشترین خسارات را به ملت افغانتستان وارد کرد. با این همه، خسارات این موضوع برای موقعیت و جایگاه جهانی آمریکا نیز کم نبود. آمریکایی که پیشتر به دلیلِ: رویه های عجیب ترامپ در عرصه بین المللی، فاجعه حمله حامیان ترامپ به ساختمان کنگره در تاریخ ششم ژانویه سال جاری میلادی، و مدیریت اسفبار بحران شیوع ویروس کرونا در این کشور، بیش از پیش تضعیف شده بود و موقعیت بین المللی آن مخدوش شده بود. در نهایت نیز شاهد آن بودیم که در جریان عقب نشینی بی ملاحظه دولت بایدن از افغانستان، فاجعه ای دیگر خلق شد و نیروهای موسوم به “داعشِ خراسان” با انجام چند حمله انتحاری به فرودگاه کابل، جان 13 نظامی آمریکایی و همچنین ده ها غیرنظامی افغان را گرفتند.

مهم تر از همه اینکه علی رغم اعلام موفقیت و پیروزی دولت بایدن مبنی بر اینکه توانسته بیش از  120 هزار نفر را از افغانستان خارج کند، با این حال، هنوز هم بسیاری از افرادی که شهروندی آمریکا را داشته اند و یا آن دسته از شهروندان افغان که با نیروهای آمریکایی همکاری داشته اند و همچنین دیگر گروه های آسیب پذیر نظر فعالان جوامع مدنی، با بی توجهی دولت آمریکا، در افغانستان رها شده اند و تهدیدات زیادی علیه آن ها مطرح است. اکنون و با خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، این افراد باید خود را با واقعیت های جدید افغانستان وفق دهند و عملا با آن ها رو به رو شوند.

نباید فراموش کرد که به دلیل ناکامی و شکست آمریکا در افغانستان، رویاها و آرزوهای مردم افغانستان مبنی بر داشتنِ زندگی بهتر و یا امید به برخورداری از صلح و آزادی در افغانستان، عملا ناپدید شده اند. بسیاری از شهروندان افغان که سال ها خود را وقفِ ساختنِ مجدد کشورشان کرده بودند، اکنون به خارج از افغانستان گریخته اند. دیگرانی هم که مانده اند دیگر اکنون قادر به خروج از افغانستان نیستند.

در طی دو دهه گذشته، ده ها هزار نفر از شهروندان افغان جان خود را از دست داده اند. آن ها نه فقط از رویه‌های نادرست طالبان رنج برده اند بلکه همچنین از رویه های نادرست ارتش آمریکا و دولت افغانستان نیز در برخی موارد، آسیب های جدی دیده اند.

ایالات متحده آمریکا اخیرا اعلام کرده که در جایگاهی نیست که گزارش ها دال بر اینکه در جریان حمله یکشنبه شبِ گذشته آن(به مواضع داعش خراسان)، غیرنظامیان افغان نیز جان خود را از دست داده اند، زیر سوال ببرد و در مورد آن ها مناقشه کند. با این حال آنچه که روشن و قطعی است این نکته می باشد که از سال 2001 میلادی، در جریان حملات انفرادی و  مشترک نیورهای آمریکایی در مناطق مختلف افغانستان، بسیاری از شهروندان بیگناه و غیرنظامی افغان جان خود را از دست داده اند و در این مسیر تعداد کشته‌شدگان و یا حتی اصل ماجرای کشته شدن ِآن ها در جریان این عملیات ها نیز با تایید و اعتراف نیروهای آمریکایی همراه نبوده چه برسد به اینکه دولت آمریکا بخواهد به بازماندگان افراد بیگناهی که کشته شده اند، غرامت و خسارتِ اقدامات نادرست خود را بدهد.

باید تاکید کرد که مسوولیت های آمریکا در قبال ملت افغانستان با خروج کامل آن از این کشور خاتمه نمی یابند. اولین مسوولیت و وظیفه آن(آمریکا) این است که با تمامی ابزارهای ممکنِ خود به داد آن دسته از افرادی برسد که سال ها با آمریکا همکاری داشته اند و اکنون بدون حمایت دولت آمریکا، در افغانستان رها شده اند. هرکاری که لازم است باید انجام شود تا طالبان نتواند به آن ها آسیبی برساند.

دومین وظیفه آمریکا این است که مسوولیت کلیه اقدامات خود را در خاک افغانستان به عهده گیرد(در این زمینه به طور خاص باید به حمله اخیر پهپادی آمریکا به مواضع داعش خراسان و خسارات و تلفات جانی آن برای غیرنظامیان افغان اشاره کرد). در این راستا، آمریکا به پاسخگویی، صداقت، و جبران خسارت های خود در حق ملت افغانستان باید توجه داشته باشد. اگرچه آمریکا به عملیات نظامی دو دهه ای خود در خاک افغانستان خاتمه داده، با این حال این کشور نباید به ملت افغانستان پشت کند. ملتی که تازه باید تقاصِ رویه ها و سیاست های اشتباه آمریکا در خاک خود را بپردازند».
*لینک:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/aug/31/the-guardian-view-on-the-us-departure-from-afghanistan-its-responsibilities-dont-end-here

ممکن است شما هم بپسندید
پاسخ دهید

ایمیل شما منتشر نمیشود