اما و اگرهای واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲ سال
آسترازنکا لخته خون ایجاد می‌کند؟

رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری درباره احتمال بروز پیک ششم کرونا، اما و اگرهای واکسیناسیون کودکان، زنان شیرده و باردار، وضعیت شیوع آنفلوآنزا در سال جاری و وضعیت تزریق واکسن آنفلوآنزا و… توضیح داد.

به گزارش ایسنا، دکتر پیام طبرسی درباره احتمال بروز پیک ششم کرونا در کشور، گفت: حتما با کرونا موج‌های بعدی را خواهیم داشت، اما اینکه این موج‌ها تبدیل به پیک شده و شدتی که با ویروس دلتا در این سه ماهه مواجه بودیم، اتفاق بیفتد، ان‌شاءالله دیگر نخواهیم داشت؛ زیرا اولا درصد واکسیناسیون‌مان دارد به پوشش مناسبی می‌رسد و امیدواریم تا پایان آبان یا نهایتا اوایل آذر همه مردم ما حداقل یک دز واکسن تزریق کرده باشند. دوما اینکه تخمین زده می‌شود ۷۰ درصد از مردم تاکنون به کرونا مبتلا شده‌اند. بنابراین با واکسنی هم که تزریق می‌شود، دیگر ان‌شاءالله موج شدید نخواهیم داشت، اما حتما موج‌های بالا و پایین خواهیم داشت.

کاهش تدریجی کرونا در کشور

پایان موج پنجم تا یک ماه دیگر

وی با بیان اینکه خوشبختانه در حال حاضر کاهش تدریجی کرونا را در کشور شاهدیم، گفت: خوشبختانه از دو تا سه هفته قبل کاهش تدریجی در آمار کرونا داشتیم. امیدواریم تا یکی دو هفته دیگر سرعت این کاهش، بیشتر شود و فکر می‌کنم تا یک ماه دیگر موج پنجم که یکی از بدترین موج‌ها از نظر عوارض، مرگ و میر و شدت بیماری بود، به اتمام برسد.

اما و اگرهای واکسیناسیون کودکان

طبرسی درباره واکسیناسیون کودکان و دانش‌آموزان علیه کرونا، گفت: طبق آنچه که وزارت بهداشت اعلام کرده، واکسیناسیون افراد ۱۲ تا ۱۸ سال آغاز شده است. ان‌شاءالله برای هفت سال به بالا هم از چین واکسن وارد می‌شود تا بتوان مدارس را بازگشایی کرد.

وی با بیان اینکه واکسن سینوفارم برای کودکان تزریق می‌شود، گفت: طبق مطالعات اعلام شده که واکسن سینوفارم کودکان یک دز بوده و با سینوفارم بزرگسالان متفاوت است. کودکان قرار است یک دز واکسن تزریق کنند. پاستور هم هنوز تولید و وارداتش به میزان مورد نیاز انجام نشده و اکنون عمدتا سینوفارم وارد شده است. البته پاسخ به این موضوع که واکسن کودکان یک دز یا دو دز است، هنوز دقیق نیست و  باید صبر کنیم تا ببینیم سیاست وزارت بهداشت چیست و اعلام شود.

زمان تزریق واکسن بعد از ابتلا به کرونا

طبرسی درباره زمان تزریق واکسن بعد از ابتلا به کرونا، گفت: شش هفته بعد از بیماری می‌توانند واکسن تزریق کنند. البته کسانیکه بیماری‌شان شدید بوده و در بیمارستان بستری بودند، هشت هفته بعد واکسن تزریق کنند.

تزریق دز بوستر؛ آری یا خیر؟

طبرسی درباره تزریق دز بوستر واکسن کرونا، گفت: سازمان جهانی بهداشت هنوز دز بوستر را قبول ندارد که علت آن هم مشخص است. این سازمان اعلام می کند که در دنیا هنوز بسیاری از افراد یک دز واکسن را هم نزدند که قرار باشد یکسری افراد دز سوم را تزریق کنند و این خارج از عدالت است. در عین حال FDA آمریکا بوستر را فقط برای افراد بالای ۶۵ سال و افراد دچار نقص سیستم ایمنی تایید کرد و برای بقیه افراد توصیه نکرده است. در کشور ما هم درباره تزریق دز بوستر در برخی گروه‌ها اعم از پرسنل درمانی، افراد مسن و افراد مبتلا به نقص ایمنی صحبت شد، اما به نظر من هم فعلا باید صبر کنیم تا همه مردم حداقل یک دز واکسن را تزریق کنند و واکسیناسیون سراسری به پوشش خوبی برسد و بعد به سراغ بوستر رویم.

شرایط واکسیناسیون زنان باردار و شیرده علیه کرونا

وی درباره تزریق واکسن کرونا برای زنان باردار، گفت: تزریق واکسن کرونا برای زنان باردار، بعد از سه ماهگی توصیه می‌شود و در ایران فعلا واکسن سینوفارم برایشان توصیه شده است. در دنیا واکسن‌های دیگری هم برای زنان باردار توصیه شده، اما از انجایی در ایران سینوفارم موجود است، بعد از سه ماهگی می‌توانند سینوفارم را تزریق کنند. در عین حال زنان شیرده هم می‌توانند واکسن تزریق کنند.

اثربخشی سینوفارم در سنین بالای ۶۰ سال

وی درباره اثربخشی سینوفارم برای سنین بالای ۶۰ سال، گفت: اثربخشی همه واکسن‌ها ممکن است در سنین بالای ۶۰ سال مقداری کاهش یابد، اما اینکه سینوفارم را پررنگ کرده و بگوییم فقط این واکسن اثربخشی کمتری دارد، اینطور نیست. به هر حال اثرش را در کاهش بستری و مرگ و میر می‌گذارد. ضمن اینکه اگر همه واکسن تزریق کنند، چرخش ویروس کم شده و اثر واکسن‌ها بیشتر می‌شود.

طبرسی درباره مدت زمان پایداری ایمنی واکسن‌ها، گفت: فعلا زمان آن دقیقا مشخص نیست. آنچه گفته شده هشت ماه بعد از تزریق دز دوم است، اما هنوز دقیقا مشخص نیست که چه زمانی باید دز بوستر را و برای چه گروهی تزریق کنیم. هنوز باید مطالعات انجام شود.

آسترازنکا لخته خون ایجاد می‌کند؟

وی درباره مباحثی مبنی بر ایجاد لخته خون با تزریق واکسن آسترازنکا، گفت: این موضوع جزو عوارض این واکسن است، اما با درصد بسیار پایین که قابل اغماض است، مطرح شده است. به طوری که ۱۰ نفر در هر یک میلیون نفر ممکن است چنین عارضه‌ای پیدا کنند که البته با توجه به فواید واکسن، قابل چشم پوشی است. با این حال کسانیکه در ریسک لخته خون قرار دارند، از واکسن‌های دیگر استفاده کنند.

تزریق دو دز متفاوت واکسن؛ آری یا خیر؟

طبرسی درباره تزریق انواع مختلف برای دو دز، گفت: توصیه ما این است که هر کس دز اول را از هر واکسنی زده، دز دوم را هم همان را بزند، اما اگر نبود و از واکسن دیگری زد، اشکال ندارد. توصیه می‌کنم که هموطنان برای تزریق واکسن درنگ نکنند. فقط ساعاتی را انتخاب کنند که مراکز خلوت‌تر باشد. زیرا هنوز در جاهای شلوغ احتمال انتقال ویروس وجود دارد.

چه کسانی واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند؟

طبرسی درباره تزرق واکسن آنفلوآنزا، گفت: از آنجایی که سال گذشته رعایت نکات بهداشتی در دنیا در سطح بالایی بود، خوشبختانه آنفلوآنزا به حالت همه ساله و موج نرسید، اما امسال با توجه به رفع محدودیت‌ها در کل دنیا، افزایش مسافرت‌های بین کشوری و کاهش یا عدم استفاده از ماسک، احتمال شیوع آنفلوآنزا در فصل سرما زیاد است. بر همین اساس حتما افرادی که بیماری‌های های‌ریسک دارند اعم از فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و… و همچنین سنین بالا حتما دقت کنند که واکسن آنفلوآنزا را زودتر تزریق کنند. فکر می‌کنم از اول مهر واکسن آنفلوآنزا توزیع شود و افراد پرخطر آن را تزریق کنند.

وی گفت: برخی کشورها اعلام کردند که تزریق همزمان واکسن آنفلوآنزا و کرونا مشکلی ندارد، با این حال سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که بین تزریق آن‌ها دو هفته فاصله باشد.

طبرسی درباره وضعیت واکسن برکت نیز گفت: ۱۰ میلیون دز تحویل وزارت بهداشت شده و توزیعش مقداری کند بود.

وی که در لایو اینستاگرام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صحبت می کرد، درباره مهار کرونا با واکسیناسیون نیز گفت: اگر پوشش واکسیناسیون را بالای ۷۵ تا ۸۰ درصد برسانیم و نکات بهداشتی را هم رعایت کنیم، ۱۰۰ درصد کرونا قابل کنترل تر و محدودتر می شود، اما اینکه به صفر برسد، هنوز در کوتاه مدت متصور نیست.

تکلیف واکسیناسیون معلولان بستری در خانه چه می‌شود؟

معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با اشاره به واکسیناسیون معلولان بسترگرا در منزل گفت: به واسطه چالش‌هایی که دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران در انجام واکسیناسیون در منازل بواسطه اعزام تیم‌های تخصصی و تزریق واکسن داشتند، این کار هنوز محقق نشده این در حالیست که پیش از این اعلام کردیم با حضور  نماینده‌ای از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، بهزیستی تیمی متشکل از پزشک و پرستار برای واکسیناسیون آماده می‌کند، اما پاسخی هم در این خصوص دریافت نشد.

سیداحمد خادم بیان کرد: درخصوص واکسیناسیون معلولان بسترگرا مکاتباتی انجام شد و اسامی معلولان بسترگرا نیز برای اعلام به دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران آماده است تا با رفع چالش‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران، واکسیناسیون در منازل با اعزام تیم‌های تخصصی محقق شود. هر ویال واکسن برای ۱۰ نفر مورد استفاده دارد اما باتوجه به پراکندگی معلولان در سطح شهر و اهمیت نگهداری واکسن در شرایط ویژه، واکسیناسیون کمی پیچیده و دشواراست.

وی افزود: بهزیستی استان تهران برای این موضوع به مدیران بهزیستی شهرستان نامه‌ای ارسال کرد تا با همکاری شبکه‌های بهداشت برای پوشش واکسیناسیون اقدام کنند و آن دسته از معلولانی که به طور کامل بسترگرا هستند را شناسایی و با هماهنگی شهرستان‌ها و مسئولین شبکه بهداشت واکسیناسیون آنها محقق شود.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران با بیان اینکه هنوز معلولانی که در خانه نگهداری می‌شوند واکسن دریافت نکرده‌اند، اظهار کرد: ما پیش از این اعلام کردیم که با حضور نماینده ناظر از دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران ، تیم متشکل از پزشک و پرستار را آماده و در  واکسیناسیون همکاری کنیم اما پاسخی در این خصوص دریافت نشد.

خادم با بیان اینکه اگر باز هم دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران این فرصت را به ما بدهند، ما استقبال می‌کنیم و حاضر به آماده کردن تیم برای واکسیناسیون معلولان بسترگرا در منزل با نظارت آنها هستیم، گفت: اکنون مجدد برای واکسیناسیون معلولان بسترگرا در منزل با وزارت بهداشت مکاتبه شده است. 

چقدر واکسن باید تزریق کرد تا کرونا کنترل شود؟

یک اپیدمیولوژیست با بیان اینکه برای کنترل کرونا با واریانت های جدید حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد مصونیت در جامعه نیاز است، گفت: آنچه که می‌توان به طور دقیق اعلام کرد این است که احتمال بروز پیک مجدد بیماری تا زمانیکه واکسیناسیون قابل ملاحظه‌ای نداشته باشیم، وجود دارد.

دکتر مسعود یونسیان، درباره میزان واکسنی که باید تزریق شود تا بتوان گفت که بیماری کرونا در کشور کنترل شده است، گفت: در ابتدا برای واریانت چینی بحث ۷۰ درصد مصونیت مطرح شده بود، اما با این واریانت‌های جدید به خصوص واریانت دلتا که اکنون در دنیا غالب شده است، حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد مصونیت می‌خواهیم. حال از آنجایی که واکسن‌ها به صورت ۱۰۰ درصد مصونیت ایجاد نمی‌کنند، بنابراین مقداری زود است که بخواهیم درباره بازگشت به شرایط عادی قضاوت کنیم. البته ابتلای افراد هم مصونیت ایجاد می‌کند. بنابراین افراد مبتلایی که بعد از بهبودی، واکسن دریافت کنند، مصونیت‌شان قوی‌تر می‌شود. با این حال باید بپذیریم که حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد مصونیت، به این معناست که همه جامعه باید مبتلا شده باشند یا اینکه همه جامعه باید واکسن بسیار موثری دریافت کرده باشند.

یونسیان همچنین گفت: به عنوان مثال در فرانسه بیش از ۸۰ درصد از افراد بالای ۷۰ سال واکسینه شده‌اند و هرچه سن پایین‌تر می‌آید، درصد واکسیناسیون کاهش پیدا می‌کند. با این وجود در افراد ۱۸ تا ۲۴ ساله که در رده جوانان هستند، در این کشور ۵۰ درصد افراد واکسینه شده‌اند. بنابراین یک دامنه وجود دارد و ما در کشور هنوز با این میزان فاصله زیادی داریم.

احتمال بروز پیک جدید در پاییز؛ آری یا خیر؟

یونسیان در ادامه صحبت‌هایش درباره احتمال بروز پیک ششم در کشور در پاییز، گفت: در این زمینه نمی‌توان پیش‌بینی کرد. نمی‌دانم افرادی که بروز پیک در مهر ماه یا آبان ماه را مطرح می‌کنند، بر چه اساسی صحبت می‌کنند. باید اگر مبنایی دارند آن را اعلام کنند. آنچه که می‌توان به طور دقیق اعلام کرد این است که احتمال بروز پیک تا زمانیکه ما واکسیناسیون قابل ملاحظه‌ای نداشته باشیم، وجود دارد. در عین حال هرچقدر که جمعیت مسن و میانسال‌مان را واکسینه کرده باشیم، پیک‌های احتمالی بعدی شدت کمتری خواهد داشت و با سهولت بیشتری از آن عبور می‌کنیم.

نظر معتبرترین مرجع بین‌المللی اطلاعات بهداشتی درباره تزریق دز بوستر

وی درباره وضعیت تزریق دز بوستر و میزان اثرگذاری آن، گفت: سازمان جهانی بهداشت به صورت شفاف موضع خود را در برابر دز بوستر اعلام کرده است. تاکید می‌کنم که سازمان جهانی بهداشت بزرگترین و معتبرترین مرجع بین‌المللی اطلاعات بهداشتی است که هیچگونه تعارض منافعی ندارد؛ به طوری که نه به ملیتی وابسته است و نه به صنعتی وابسته است و نه اصولا تعارض منافع را تحمل می‌کند. این سازمان اعلام کرده است که فقط در افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند و شواهد نشان داده این افراد با دریافت دو دز واکسن ممکن است ایمنی کافی برایشان ایجاد نشود و دز سومی را نیاز داشته باشند، تزریق شود. بر این اساس در حال حاضر در سایر موارد نیاز به تزریق دز بوستر یا یادآور وجود ندارد.

یونسیان ادامه داد: حال منظور سازمان جهانی بهداشت از بیان این موضع این است که تا زمانیکه تمام جمعیت نیازمند واکسن دو دزشان را دریافت نکنند، اولا اخلاقی نیست، دوما مطالعات کافی درباره اثربخشی و عوارض احتمالی سه دز واکسن نداریم و سوما واکسن کافی را برای این کار نداریم. بنابراین حتی اگر قصدمان محافظت از پرسنل بهداشتی و درمانی کشور در برابر بیماری است، باید سعی کنیم حجم بار ورودی بیمار را کاهش دهیم، نه اینکه با تزریق دز سوم بخواهیم آنها را بیشتر مصون کنیم. زیرا بحث‌های مربوط به عدالت هم در این جا مطرح می‌شود. تجربه نشان داده که وقتی می‌خواهید به کادر بهداشت و درمان واکسن تزریق کنید، حجم انبوهی از افراد دیگر هم به صورت‌های مختلف وارد گود شده و واکسن به سمت آنها شیفت پیدا می‌کند و از افرادی که نیازمند واقعی این واکسن هستند، منحرف می‌شود.

وی تاکید کرد: بنابراین موضع سازمان جهانی بهداشت کاملا شفاف است و غیر از افرادی که نقص واضح سیستم ایمنی دارند، تا زمانیکه قسمت اعظم افراد جامعه یعنی همه کسانیکه واجد شرایط هستند، یعنی افراد بالای ۱۸ سال، واکسن نگیرند، تزریق دز سوم منطق ندارد. شعار دیگری که باید به آن توجه کنیم، این است که اگر می‌خواهید در برابر کرونا مصون باشید، همسایه‌تان هم باید به اندازه شما مصون باشد و بعد به فکر افزایش سطح مصونیت‌تان باشید. این شعار در سطح بین‌الملل هم موضوعیت دارد. کشورها فکر می‌کنند اگر مردم خودشان را سه دز واکسن بزنند، مصون می‌شوند، اما حواس‌شان به این نیست که نمی‌توانند درهای کشورشان را به روی سایر کشورها که این واکسن‌ها را نزدند، ببندند.

ممکن است شما هم بپسندید
پاسخ دهید

ایمیل شما منتشر نمیشود