کمتر از یک سال پیش و در خردادماه سال ۹۹، در میان دهها انتصابی که روزانه در ادارات دولتی سراسر کشور رخ میدهد، یک حکم انتصاب نیز در منطقه آزاد کیش و برای مدیرعامل شرکت عمران، آب و خدمات منطقه آزاد کیش امضاء شد که به نوعی سمت شهرداری این جزیره بسیار مهم به شمار میرود.
هرچند این انتصاب توجه چندانی را به خود جلب نکرد اما شخص منصوب که «ابوالفضل طیبی» نام دارد و عملکرد وی در این مدت از جهات بسیاری جالب توجه است.
در حکم مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش خطاب به طیبی چنین آمده است: “نظر به شایستگی و تجربیات ارزنده جنابعالی به موجب این حکم به عنوان رئیس هیات مدیره (موظف) و مدیر عامل شرکت عمران، آب و خدمات منصوب می شوید. امید است در سالی که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) سال “جهش تولید” نامگذاری شده است، با عنایت خداوند متعال پیوسته قرین توفیق باشید.”
از نکات جالبی که خبرگزاری فارس نیز در هنگام انتصاب طیبی در گزارشی به آن اشاره کرده، این است که مظفری در متن حکم انتصاب وی مستقیماً عنوان مدیرعاملی را بهکار برده و از عنوان “سرپرستی” خودداری کرده است، که در عرف مدیریتی، چنین کاری بدان معناست که شخص منصوب از آنچنان سطح توانایی و سوابقی برخوردار است که هیچ نیازی به آزمایش موقت در این جایگاه ندارد.
همچنین با خواندن عبارت «شایستگی و تجارب و ارزنده» در وصف طیبی، کنجکاو میشویم که شخص نامبرده چه کسی است و چرا نام او را تا کنون نشنیدهایم؟ پس از جستجو در صفحات وب هیچ گونه اطلاعاتی از جمله سوابق تحصیلی و حرفهای و یا حتی صفحهای در دانشنامه ویکیپدیا که دربردارنده مطلبی درباره وی باشد یافت نمیشود، تنها چند نتیجه به چشم میخورند که آنها نیز در نگاه نخست بیربط به نظر رسیده و احتمالا تشابه اسمی هستند، اما این تنها ظاهر داستان است.
برخی منابع از نسبت خانوادگی میان ابوالفضل طیبی و غلامحسین مظفری مدیرعامل منطقه آزاد کیش و همان کسی که وی را به این سمت منصوب کرده است خبر میدهند، اما این تمام ماجرا نیست. جستجوی دقیقتر در صفحات وب و مقایسه میان تصاویر نشان میدهد که این همنامیها تنها یک تشابه اسمی ساده نیست و جناب ابوالفضل طیبی پیش از ورود به جزیره کیش به شغل خوانندگی در سبک پاپ اشتغال داشته است و چند کلیپی نیز از وی در فضای مجازی باقی مانده است، هرچند که به نظر میرسد که تلاش شده تا آثار این دوران هنری تا جای ممکن کمرنگ و ناپدید شوند. همچنین ظاهرا صفحه اینستاگرامی نیز برای طیبی موجود بوده که عموماً در آن پوسترها و دیگر مسایل مربوط به این خواننده منتشر میشده و اکنون در دسترس نیست و یا به بیان دیگر از دسترس خارج شده است.
برای این جوان نیشابوری سوابق چندانی از نظر تحصیلات نیز در دسترس نسیت، تنها در یک حکم انتصاب که در سال ۱۳۹۳ توسط
وزیر اقتصاد وقت علی طیبنیا صادر شده است، شخصی با همین نام ابوالفضل طیبی به سمت مدیرکل دفتر امور بنگاه ها و مجامع منصوب شده که با توجه به سن نامبرده و اینکه در خبر ذکر شده که شغل پیشین طیبی، مدرس دانشگاه بوده است، بعید به نظر میرسد که هر دو نفر یک شخص باشند و در اینجا تنها بحث تشابه اسمی باسد مطرح باشد و تخصص نخستین مدیرعامل شرکت عمران کیش کماکان همان خوانندگی است.
پس از ذکر همه این مطالب،پرسشی که ایجاد میشود آن است که پس کدام سوابق و صلاحیتها طیبی را شایسته مدیریت عمران جزیره کیش کرده است؟ بر طبق برخی از منابع، طیبی که همزمان با مظفری به جزیره کیش وارد شده و از بستگان وی نیز هست، پیش از اشغال سمت مدیرعاملی عمران، آب و خدمات کیش، مدیریت اداره پشتیبانی و تامین سازمان منطقه آزاد کیش را بر عهده داشته و بر پایه اطلاعات موجود، این مهمترین جایگاهی است که وی با تصدی آن صلاحیت لازم برای شهرداری کیش را به دست آورده است.
درباره سوابق حرفهای طیبی نیز این سایت تنها مرجعی است که اطلاعاتی برای ارائه دارد که البته دو چیز در مورد آن روشن است. نخست توسط خود وی نوشته شده و دوم اینکه خوانندگی را جزو سوابق آقای طیبی ذکر نکرده است. اما گذشته از این موارد سوابق حرفهای طیبی به جز آنچه در کیش گذشت، تنها شامل کارمندی شهرداری تهران بین سالهای ۸۶ تا ۹۴ میشود که در آن تلاش شده تا با تراشیدن عنوان و برجسته کردن امور ساده، سوابق ۸ ساله وی در شهرداری تهران مهم و کلیدی جلوه داده شود و دیگر هیچ …
با نگاهی به سوابق غلامحسین مظفری روشن میشود که وی پیش از آمدن به منطقه آزاد کیش در پاییز سال ۹۷، فرمانداری شهر نیشابور را بر عهده داشته، که به این ترتیب میتوان حدس زد که طیبی به همراه مظفری از نیشابور به کیش آمده و در کنار وی از نردبام ترقی بالا رفته و این بدان معناست که آنچه به طیبی شایستگی و تجارب ارزنده اعطاء کرده، همین رابطه نزدیک با غلامحسین مظفری است که در اسفندماه سال گذشته از سمت خود برکنار و طیبی را تنها در جزیره رها کرده تا به مدیریت شهری کیش بپردازد.
البته داشتن رابطه یا بستگی با مدیران ارشد یا نداشتن تجربه و تحصیلات قابل قبول در یک زمینه شغلی، دلیلی قطعی برای اینکه یک شخص توانایی و صلاحیت فعالیت در آن جایگاه را ندارد، به شمار نرود و به همین دلیل ضروری است که نگاهی هم به کارنامه فعالیت نزدیک به یک ساله طیبی در جایگاه مدیریت عمران جزیره کیش بیافکنیم.
با نگاهی به اخبار مرتبط با شرکت عمران کیش در یک سال گذشته یک خبر بیش از سایر اخبار خودنمایی میکند. تا آنجا که تقریبا در تمام خبرگزاریهای مهم نزدیک به دولت منتشر شده و با عنوانی پرطمطراق و بسیار دهانپر کن به تبلیغ برای مدیرعامل این سازمان پرداخته است. عنوان این خبر چیزی است قریب به این مضمون: آزادسازی سواحل کیش بر پایه طرحهای مطالعاتی!
اما این عنوان به چه معناست و این خبر چیست؟ در نگاه معمول آزادسازی سواحل به رفع تصرف از ساحل برای ایجاد دسترسی همگانی به کناره دریا گفته میشود و نمونه بارز آن همان سواحل شمالی کشور در کرانه دریای خزر است که معمولا توسط مالکان خصوصی و با هدف ایجاد ساحل شخصی در حیاط یک خانه ویلایی یا ایجاد یک مجتمع تفریحی خصوصی در کنار ساحل، توسط این افراد تصرف میشود و به این رفع تصرف نیز آزادسازی سواحل گفته میشود. اما آیا آن چیزی که طیبی از آن با عنوان آزادسازی چهل هکتار از سواحل جزیره کیش یاد میکند نیز همین معنی را دارد؟
نکتهای که در مورد جزیره کیش وجود دارد، آن است که کیش به عنوان یک منطقه آزاد تجاری هیچگاه در وضعیتی مشابه سواحل شمالی با حضور مالکان خصوصی قرار نگرفته است و در واقع اساسا ویلا سازی در ساحل جزیره کیش به شیوهای که در شمال انجام میشود وجود ندارد. شاهدان عینی و مسافران به این جزیره خود گواهی میدهند که هیچگاه در کیش برای رسیدن به ساحل با مانعی جدی که ساخته دست بشر بوده یا دیواری که متعلق به ملکی شخصی باشد مواجه نبودهاند.
در واقع آنچه طیبی از آن با عنوان آزادسازی یاد میکند بیشتر کشیدن جاده و هموار کردن مسیر ساحل و یا برداشتن موانع طبیعی است تا رفع تصرف از کرانه دریا و آزادسازی به معنای حقوقی آن که با دشواریهای بسیاری همراه است. از سوی دیگر سنگ فرش کردن ساحل و ایجاد اسکله و موجشکن که طیبی به آن نام آزاد سازی میدهد، منتقدانی نیز دارد که معتقدند چنین اموری به طبیعت کیش آسیب زده و سواحل شن و ماسهای این جزیره را از حالت طبیعی آن خارج می کند.
البته با جستجو در اخبار مشخص میشود که شرکت عمران کیش به جز آزادسازی سواحل دستاوردهای دیگری نیز داشته است که ظاهرا به لطف رابطه خوب مدیر عامل این شرکت با رسانههای نزدیک به دولت با جزپیات کامل و به صورت برجسته پوشش داده شدهاند.
از جمله این خدمات ارزنده و برجسته می توان به ۱۶۳تن حمل ضایعات نخاله و آسفالت با لودر و کامیون، ۶ مورد حمل و جابجایی قطعات بتنی حجیم با جرثقیل، حمل ضایعات گیاهی و هرس درختان ۱۶۰سرویس اشاره کرد و نکته جالبتر اینکه در ادامه فهرست این خدمات و در همین خبر عبارت «حمل ضایعات نخاله با لودر وکامیون ۸۹ سرویس، حمل وجابجایی قطعات بتنی و حجیم با جرثقیل ۹ سرویس» آمده است که به وضوح تکرار همان موارد نخست با جملهبندی متفاوت است که به عنوان خدمات دیگر در خبر آمده است.
در یک مورد دیگر از خبرها به رنگ آمیزی جداول، سطوح فلزی وسیمانی، المان ها و مبلمان شهری، ترمیم و لکه گیری کفپوش بتنی، ترمیم الوارهای اسکله مرجان واسکله تفریحی، سیمانکاری، کاشی کاری و … و کارهای دیگری چون نصب ۳۲۰ چراغ پارکی، انجام هرس ۱۲۴۲ اصله درخت! علف زنی ۲۷۰۰مترمربع!، کاشت ۲۶۴ اصله درخت در گذر هنرمندان، نصب ۱۵۸ چراغ خیابانی و پرژکتوری، رفع خاموشی ۸۴ مسیر ومعبر شهری یه عنوان دستاوردهای دوره مدیریت طیبی اشاره شده است!!!
همه موارد یاد شد به صورت برجسته در چندین خبرگزاری پوشش داده شدهاند! مواردی که در واقع جزء وظایف جاری هر شهرداری در یک شهر بوده و انجام چیز پیچیده و عجیبی به شمار نمیرود و نیاز به توانایی مدیریتی خارقالعادهای ندارد. در واقع میتوان گفت که این اخبار بیشتر رابطه نزدیک این سازمان و مدیر آن با خبرگزاریها را نشان میدهد تا دستاوردهای طیبی.
به نظر می رسد که طیبی نه تنها تحصیلات و سابقه مناسبی برای اشتغال در جایگاه مدیرعامل شرکت عمران و اب کیش ندارد بلکه عملکرد مناسبی نیز در این دوره یک ساله از تصدی خود بر این جایگاه برجای نگذاشته و بیشتر با تمرکز بر روی تبلیغات رسانهای سعی در توانا نشان دادن خود به عنوان یک مدیر شهری دارد. ادعایی که رد آن کار چندان سختی نیست.
امید است که مدیرعامل جدید منطقه آزاد کیش نسبت به حضور چنین مدیرانی در جزیره مهم کیش دقت و توجه بیشتری به خرج دهد.