صدای پای موج پنجم کرونا به گوش می رسد

این روز‌ها که داریم با موج چهارم کرونا دست و پنجه نرم می‌کنیم و باز با آمار مرگ‌های سه رقمی مواجه ایم، خطر ورود ویروس‌های جهش یافته هندی و آفریقای جنوبی به ایران نیز یکی دیگر از دغدغه‌های مردم و مسئولان کادر درمان است؛ اتفاقی که می‌تواند منجر به بروز موج پنجم کرونا در کشور شود.

این روز‌ها که داریم با موج چهارم کرونا دست و پنجه نرم می‌کنیم و باز با آمار مرگ‌های سه رقمی مواجه ایم، خطر ورود ویروس‌های جهش یافته هندی و آفریقای جنوبی به ایران نیز یکی دیگر از دغدغه‌های مردم و مسئولان کادر درمان است؛ اتفاقی که می‌تواند منجر به بروز موج پنجم کرونا در کشور شود.

اینکه موج چهارم چه زمانی تمام می‌شود؟ به گفته بسیاری از کارشناسان در خوش بینانه‌ترین حالت، این موج تا آخر اردیبهشت و اواسط خرداد هم ادامه خواهد داشت و اینکه ما اسیر موج پنجم خواهیم شد یا نه؟ باز می‌گردد به میزان سرعت واکسیناسیون در کشور. در واقع اگر همین دست فرمان جلو برویم، هیچ بعید نیست که اسیر موج پنجم و مرگ‌های چهار رقمی هم بشویم.

اینکه اکثر مردم پروتکل‌ها را رعایت نمی‌کنند. اینکه وسایل حمل و نقل عمومی روزانه تعداد زیادی از افرادی را که مجبورند در محل کار خود حاضر شوند جا به جا می‌کند. اینکه حتی لغو طرح ترافیک هم نمی‌تواند از میزان مبتلایان بکاهد. اینکه امکان تعطیلی سراسری در کشور نیست و ما نمی‌توانیم مانند بسیاری از کشور‌های دور و نزدیک حداقل ۲ هفته تعطیلی سراسری اعلام کنیم تا شاید کادر درمان هم بتواند نفسی تازه کند. اینکه واردات واکسن به صورت بسیار کم و سرعت پایین واکسیناسیون در کشور در حال انجام است؛ همه و همه دست به دست هم داده اند تا ما اسیر موج چهارم شویم و به احتمال زیاد به موج پنجم و ششم هم خواهیم رسید.

محدودیت‌ها رعایت نشود موج پنجم هم خواهیم داشت

دکتر مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در این باره به پارسینه می‌گوید: این مساله شوخی بردار نیست. نه مردم و نه مسئولان انگار هنوز باور نکرده اند که این ویروس تا چه اندازه می‌تواند کشنده باشد. بعد از ۱۴ ماه تلاش شبانه روزی کادر درمان دوباره بازگشتیم به روز‌های اول. اما این بار وضعیت بحرانی‌تر است. اصلا بعید نیست که به موج پنجم هم برسیم و همین طور موج ششم و هفتم.

او در پاسخ به این پرسش که موج چهارم چقدر طول می‌کشد؟ می افزاید: با توجه به اینکه دولت زیر بار تشدید محدودیت‌های کرونایی نمی‌رود، به نظر می‌رسد پیک فعلی کرونا دو تا سه ماه دیگر طول خواهد کشید، کما اینکه ما همین تجربه را نیز در موج سوم کرونا داشتیم که زمان بسیاری کشور را درگیر کرد و تازه این در شرایطی بود که در موج قبلی، ما با ویروس جهش یافته انگلیسی مواجه نبودیم و البته ویروس هندی هم به کشور نیامده بود.

دکتر مردانی درباره این موضوع که آیا براساس شایعات ویروس هندی به تهران هم رسیده است، خاطرنشان می کند: متاسفانه ما در حال حاضر شرایط تست دقیق این ویروس را نداریم و نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که در حال حاضر این ویروس به کشور رسیده یا نه؟ چند مورد تبعه هند که مبتلا به این ویروس بودند، در جنوب کشور شناسایی شدند، اما با این شرایط اصلا بعید نیست که این ویروس هم در کشور پخش شود.

رفت و آمد‌هایی که ادامه دارد

دکتر مردانی می‌گوید: علیرغم اینکه وزارت بهداشت طی یک هفته گذشته از دولت خواسته بود تا دستور بستن مرز‌های زمینی و هوایی و دریایی را بدهد و هیچ مسافری از هند به ایران وارد یا از ایران به مقصد هند خارج نشود، متاسفانه این طور که از شواهد پیداست، رفت و آمد‌ها همچنان ادامه دارد. بلیط هواپیما به مقصد هند و از هند به مقصد ایران به رقم‌های نجومی رسیده، اما هنوز هم در جریان است. این مسایل است که باعث می‌شود کارشناسان معتقد باشند که کرونا با موج‌های دیگری هم به ایران خواهد رسید و وضعیت از این هم بحرانی‌تر خواهد شد.

شروع موج پنجم بعید نیست

دکتر ناجی، رئیس مرکز تحقیات ویروس شنناسی کشور، اما معتقد است با این سرعت بسیار کم واکسیناسیون در کشور اصلا شروع موج پنجم در کشور بعید نیست.

او در این باره به پارسینه می‌گوید: در حال حاضر وضعیت بحرانی است، ما هر لحظه این احتمال را می‌دهیم که ویروس هندی در کشور گسترش پیدا کند، این در حالی است که موج چهارم کرونا هنوز به اوج خود نرسیده و ما روز‌های سخت تری را هم پیش رو داریم. از آنجایی که خبری از لاک داون سراسری نیست و بسیاری از مردم هم هشدار‌ها را جدی نمی‌گیرند و سرعت واکسیناسیون هم بسیار کند است، پس حتما ما درگیر موج‌های دیگر کرونا هم خواهیم شد.

باید شهر‌ها قرنطینه شوند

او در پاسخ به این پرسش که برای فروکش کردن موج چهارم چه کاری باید انجام داد؟ می‌گوید: جز قرنطینه شهر‌ها کار دیگری نمی‌شود کرد. در حال حاضر بسیاری از مشاغل از کرونا آسیب دیده اند، اما اگر نتوانیم موج‌های بعدی را کنترل کنیم وضعیت اقتصادی هم رو به روز بدتر می‌شود. موج چهارم کرونا در ایران بر مبنای شیوع کرونای انگلیسی بروز پیدا کرده است و زمان تداوم این موج دقیقا بسته به عملکرد ما دارد به نحوی که اگر ما اقدامات مناسبی انجام ندهیم، نمی‌توانیم نسبت به پایان زمان بروز این موج در آینده نزدیک امیدوار باشیم.

دکتر ناجی می‌افزاید: در شرایط کنونی موثرترین اقدام برای پایان دادن به موج چهارم کرونا قرنطینه شهرهاست و اکنون که بسیاری از بیمارستان‌های کشور از بیماران کرونایی پر شده است، برای برداشته شدن فشار از کادر درمان حتما باید این اقدام انجام شود؛ وگرنه حالا حالا‌ها موج چهارم کرونا ادامه خواهد داشت.

موج پنجم کرونا چطور آغاز می‌شود؟

اما به گفته دکتر ناجی تا زمانی که بیش از ۷۰ درصد جمعیت کشور واکسینه نشوند، احتمال بروز موج‌های دیگر کرونا بسیار زیاد است. هر چه میزان واکسیناسیون بالا برود، میزان مرگ و میر و ابتلا پایین می‌آید. در این شرایط متاسفانه سرعت واکسیناسیون در کشور مطلوب نیست با این شرایط باید شاهد سخت‌تر شدن شرایط باشیم.

او در پاسخ به این پرسش که برگزاری امتحانات نهایی به صورت حضوری چقدر می‌تواند باعث شدت گرفتن موج بیماری در کشور شود؟ می‌گوید: این کار اشتباه است. برگزار کردن امتحانات می‌تواند هنوز موج چهارم تمام نشده ما را به موج پنجم کرونا برساند و آمار قربانیان را تا دو برابر افزایش دهد. در این شرایط هیچ تجمعی تحت هیچ عنوانی نباید انجام شود. حتی دید و بازدید‌های خانوادگی که این روز‌ها باعث شده تا آمار افراد مبتلا در یک خانواده به طرز چشمگیری افزایش پیدا کند.

تسریع واکسیناسیون تنها چاره است

دکتر ناجی در بخش دیگری از سخنانش می‌گوید: تنها چاره کار تسریع واکسیناسیون در کشور است. اگر بتوانیم در مدت زمان کوتاهی میزان قابل توجهی از مردم را واکسینه کنیم شاید آمار مبتلایان به کرونا به صفر نرسد، اما قطعا آمار مرگ و میر را به صفر خواهیم رساند. در شرایط کنونی مردم باید سعی کنند که پروتکل‌ها را رعایت کنند. دولت باید هر چه زودتر در مورد تعطیلی سراسری تصمیم بگیرد. هشدار‌های وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا باید جدی گرفته شود. اگر این کار‌ها را انجام ندهیم به زودی سیستم درمانی هم با مشکل مواجه خواهد شد. کادر درمان دیگر توانی برای مبارزه با این ویروس را ندارند. اکثر بیمارستان‌ها در شهر‌های قرمز ظرفیتشان تکمیل شده است. حتی برخی بیمارستان‌ها در همین شهر تهران اقدام به برپایی بیمارستان صحرایی کرده اند. از جمله همین بیمارستان مسیح دانشوری.

کرونا ویروس و جان‌هایی که بی جان می‌شوند

کرونا تقریبا بیش از ۱۵ ماه است که تمام شهر‌های و کشور‌های دنیا را درگیر کرده است. در این بین کشور‌هایی بوده اند که بعد از کشف واکسن توانسته اند، با سرعت بالای واکسیناسیون مردم خود را در برابر این ویروس ناشناخته ایمن کنند. در برخی کشور‌ها حتی جشن پایان کرونا هم برگزار شده و در این بین هستند کشور‌هایی که هنوز با ویروس‌های جهش یافته و موج‌های متوالی این بیماری دست به گریبانند.

هند در حال حاضر از آن دسته کشور‌هایی است که با شرایط بسیار خطرناکی مواجه است و روزانه مرگ بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر در این کشور رقم می‌خورد اما از سوی دیگر ایران هم وضعیت چندان مناسبی ندارد. واکسیناسیون همچنان با سرعتی بسیار پایین در حال انجام است و معلوم نیست که موج‌های بعدی کرونا کی از راه می‌رسند. بیمارستان‌ها تقریبا پر شده و کادر درمان به شدت خسته و فرسوده است.

* گلی ماندگار

کرونا
نظرات (0)
افزودن نظر