وزیر خارجه پیشین آمریکا در یادداشتی از نحوه خروج آمریکا از افغانستان انتقاد کرد و نوشت، اعتبار آمریکا آسیب دیده و زمان آن است که تعهدات خود را در قبال عراق، اوکراین و تایوان افزایش دهیم.
«کاندولیزا رایس» وزیر خارجه پیشین آمریکا بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ و مشاور امنیت ملی کاخ سفید بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ در یادداشتی درباره تحولات افغانستان که منجر به فروپاشی حکومت مورد حمایت واشنگتن شد، نوشت: دولت آمریکا در خروج نیروهای نظامی خود از این کشور خیلی عجولانه و شتابزده عمل کرد.
وی که در زمان حمله آمریکا و متحدانش به افغانستان مشاور امنیت ملی «جرج بوش» بود، در یادداشت خود در روزنامه واشنگتن پست افزود: بیست سال برای تکمیل پروسه انتقال حکومت قرنِ هفتمی طالبان و یک جنگ داخلی سی ساله به یک حکومت باثبات در افغانستان کافی نبود. بیست سال حتی ممکن است برای مستحکم تر کردن دستاوردهای ما علیه تروریسم هم کافی نباشد و نیاز به زمان بیشتری است؛ زمان بیشتر، یعنی نیازی به حضور نیروهای رزمی ما در افغانستان نبود، فقط یک هستهای از حضور نظامیان آمریکایی برای آموزش، حمایت هوایی و اطلاعاتی کافی بود.
کاندولیزا رایس که از چهره های تندروی حزب جمهوریخواه شناخته میشود در ادامه مطلب خود آورده است، «ما نخواستیم به خودمان و افغانستان زمان بیشتری بدهیم. متوجه شدید. آنقدر عجله داشتیم که در بحبوجه فصل جنگ آنجا را ترک کردیم. ما میدانیم که طالبان در فصل زمستان عقب نشینی میکنند و میتوانستیم کمی زمان بدهیم به افغانستان تا یک استراتژی مشخص برای جلوگیری از هرج و مرج و سقوط کابل تدوین کنند. اکنون باید با عواقب این اقدام شتابزده خود زندگی کنیم».
رایس افزود: میتوانست به این شکل عمل نشود. تصاویر افغانهایی که در فرودگاه کابل از هواپیما آویزان شده بودند بسیار وحشتناک و دردآور بود. افغانها طالبان را انتخاب نکردند. آنها هم در کنار ما جنگیدند و کشته شدند. اکنون آمریکا باید به کمک هم پیمانان خود در منطقه و جهان هر کاری بکند تا ماهیت حکومت طالبان را کمی تعدیل کند.
وی در نهایت افزود: اکنون دولت نمیتواند ادعا کند که اعتبار جهانی آمریکا آسیب ندیده است. اعتبار، تقسیم شدنی نیست و چین و روسیه و ایران جای پای ما گذاشتهاند. تصویر چند روز گذشته در افغانستان تصویری از آمریکای در حال عقب نشینی را مجسم میکند. اکنون زمان آن است که تعهدات خودمان را نسبت به اوکراین، عراق و بویژه تایوان افزایش دهیم.
با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، طالبان بر شهرهای این کشور یکی پس از دیگری مسلط شد و یکشنبه هفته گذشته (۲۴ مرداد ) کابل را گرفت و دولت «اشرف غنی» سقوط کرد.
رسانههای رژیم صهیونیستی هم درباره خروج آمریکا از افغانستان میگویند، خروج آمریکاییها از افغانستان آنطور که دولت آمریکا میگوید عقبنشینی نبوده بلکه فرار بوده است.
کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی در این خصوص گزارش داد، خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و رها کردن کسانی که با آنها در افغانستان همکاری میکردند، برای تمام متحدان آمریکا در غرب آسیا وحشتناک و رعبآور است. «این خبر بدی برای اسرائیل است، بیایید به این حقیقت عادت کنیم ممکن است در برابر ایران تنها باشیم. برای این دولت (آمریکا) این موضوع مهم نیست. این اتفاق بسیار سختی است و باید ما را نگران کند».
«نیر دفوری» تحلیلگر سیاسی کانال ۱۲ تلویزیون این رژیم گفت، خروج آمریکا از غرب آسیا بر روی سوریه و عراق تأثیر خواهد گذاشت.