علت طولانی شدن پیک پنجم بیماری/ ابتلای 500 نفر به قارچ سیاه/بیشترین فوتی ها در سنین ۴۰ تا ۶۰سال
پایان کرونا در ایران؛ بهمن 1400 یا 1402

وزیر بهداشت مدعی شده اپیدمی کرونا در بهمن ۱۴۰۰ رخت بر می‌بندد، در مقابل یک روایت هم هست که از ماندگاری این ویروس تا ۱۴۰۲ خبر داده و همین موضوع اذهان را به خود مشغول ساخته است.

روزهای سخت کرونایی همه را خسته و رنجور و افسرده کرده است، مخصوصاً کادر بهداشت و درمان که از اسفند ۹۸ تا کنون بدون هیچ وقفه‌ای مشغول درمان بیماران درگیر کرونا و البته بیماران غیر کرونایی نیز بوده‌اند.

از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کشور، پیک‌های مختلفی را پشت سر گذاشته‌ایم که شاید پیک پنجم را بتوان سخت‌ترین و تلخ‌ترین دوره تاخت و تاز این بیماری دانست.

بر اساس آمار وزارت بهداشت، تا کنون مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۵ میلیون و ۱۸۴ هزار و ۱۲۴ نفر و مجموع جانباختگان به ۱۱۱ هزار و ۸۹۲ نفر رسیده است.

طبق آمار وزارت بهداشت، ۴ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۷۴۰ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

البته این آمار تا ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ را شامل می‌شود، اما نکته مهم این اعداد و ارقام، تعداد فوتی‌ها است، به طوری که در این پیک، همچنان تعداد فوتی‌ها در مرز ۶۰۰ نفر در روز، بالا و پایین می‌شود.

در چنین شرایطی، موضوع واکسیناسیون مطرح است و اینکه سرعت گرفتن برنامه واکسیناسیون کشوری می‌تواند تعداد زیادی از افراد جامعه را در مقابل بیماری مصون سازد.

عباس متولیان اپیدمیولوژیست، روند واکسیناسیون علیه ویروس کووید ۱۹ در کشور را نسبت به جمعیت جهان کمتر از نصف متوسط جهانی دانست و گفت: از ۲۲۰ میلیون نفر افرادی که در جهان به پاندمی کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند بیش از ۴.۵ میلیون نفر جان باخته‌اند. در کشور ما نیز تعداد جانباختگان نسبت به جمعیت کشور دو برابر متوسط جهانی است.

شروع آرام واکسیناسیون عمومی

برنامه واکسیناسیون عمومی از اسفند ۹۹ با کادر درمان آغاز شد و در ادامه برخی بیماران خاص، سالمندان و معلولین و جانبازان آسایشگاه‌ها ادامه یافت تا اینکه برنامه واکسیناسیون کشوری کلید خورد. اما از آن روز تا کنون کمی بیشتر از ۳۰ میلیون نفر در کشور دوز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند و جمعیتی در حدود ۱۰ میلیون نفر دو دوز واکسن گرفته‌اند.

فاصله ۲۰ میلیون نفری بین دوز اولی‌ها و دوز دومی‌ها، نشان می‌دهد که برنامه واکسیناسیون کشوری با کندی پیش می‌رود. در همین گفته می‌شود برای ایمنی جامعه در مقابل بیماری کرونا، باید حداقل ۶۰ میلیون نفر در کشور واکسینه شوند تا بتوان به ایمنی جمعی رسید.

بر همین اساس، می‌بایست حداقل ۱۲۰ میلیون دوز واکسن کرونا تأمین شود که البته با توجه به واکسن‌های مصرف شده، به ۹۰ میلیون دوز واکسن دیگر نیاز است.

آن طور که وزیر بهداشت دولت سیزدهم عنوان داشته است؛ تا دهه فجر تمامی جمعیت هدف کشور واکسینه خواهند شد و امید می‌رود اپیدمی کرونا در بهمن ۱۴۰۰، از کشور رخت بر بندد.

کرونا تا ۱۴۰۲ با ما خواهد بود

این در حالی است که مصطفی قانعی عضو کمیته ملی واکسن کرونا، معتقد است که کرونا تا ۱۴۰۲ با ما خواهد بود.

این متخصص ریه، در توضیح استدلال خود برای ماندگاری ویروس کرونا در کشور تا ۱۴۰۲، گفت: در وهله اول واکسن به اندازه کافی و در وهله دوم به تزریق به اندازه کافی نیاز داریم.

قانعی تاکید کرد: مطلوب‌ترین شکل واکسیناسیون این است که ظرف ۳ ماه کل جمعیت را واکسینه کنید، زیرا کسانی که فروردین ۱۴۰۰ واکسن زدند ممکن است در اسفند ۱۴۰۰ آنقدر مصونیت نداشته باشند نسبت به کسی که دی ماه واکسن تزریق کرده است. لذا، توصیه می‌کنیم امسال برای پیشگیری از مرگ، واکسیناسیون انجام شود و با توجه به افزایش تولید داخل، سال آینده یک برنامه واکسیناسیون کوتاه مدت برای کل جمعیت کشور طراحی شود و حتی دوز یادآور هم در آن طرح پیش‌بینی شود تا هدف گذاری‌مان کاهش تعداد بیماران باشد و سال بعد از آن نیز کاری کنیم بیمار سرپایی نداشته باشیم و سال بعدتر بتوان زنجیره انتقال بیماری را قطع کرد.

واکنش وزیر به صف‌های طولانی واکسن

در همین حال، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت دولت سیزدهم، با اظهار تأسف از تأخیر به وجود آمده در تأمین واکسن مورد نیاز کشور، عنوان داشت که روند واکسیناسیون عمومی در کشور شتاب می‌گیرد و تلاش ما این است که روزانه یک و نیم تا دو میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شود و از مرگ و میرهای بیشتر مردم پیشگیری شود.

وی با بیان این مطلب که نمی‌خواهیم واکسن‌ها دپو و ذخیره شود، افزود: هر قدر دانشگاه‌ها واکسیناسیون را به شکل گسترده‌تری انجام دهند، به آنها واکسن می‌دهیم بنابراین سرعت توزیع واکسن بستگی به سرعت تزریق آن در دانشگاه‌های علوم پزشکی دارد.

عین اللهی افزود: هرجایی از دنیا که واکسیناسیون انجام شده است، میزان مرگ و میر کاهش یافته است. افرادی که واکسن تزریق می‌کنند به بیماری مبتلا می‌شوند اما در اغلب موارد شدت بیماری کاهش می‌یابد، بنابراین راهبرد اصلی وزارت بهداشت برای کنترل بیماری واکسیناسیون است.

وی با بیان اینکه صف‌های طولانی واکسن که این روزها به دلایل متعدد شاهد هستیم باید جمع شوند، گفت: باید شرایط به گونه‌ای شود که ما منتظر مردم بمانیم تا برای تزریق واکسن به مراکز مراجعه کنند، احترام و کرامت مردم باید حفظ شود که این امر با همراهی همه محقق خواهد شد.

ابتلای 500 نفر به بیماری قارچ سیاه

نماینده مجلس یازدهم با اعلام این خبر که هنوز دُز دوم واکسن اسپوتنیک در ایران تولید نشده است گفت: تا زمانیکه دُز دوم این واکسن تولید نشود مجوز استفاده از آن در کشور صادر نخواهد شد.

همایون سامه یح نجف آبادی، نماینده مجلس در برنامه تهران ما سلامت درباره حواشی تولید واکسن اسپوتنیک روسیه در ایران توسط شرکت اکتور گفت: اظهارات متناقضی در چند روز اخیر توسط شرکت اکتور ایران در راستای تولید واکسن اسپوتنیک ارائه شده است. در همین راستا و برای پاسخگویی مسئولان وزارت بهداشت، جلسه ای روز یکشنبه 14 شهریورماه  در مجلس برگزار شد.

سامه یح نجف آبادی درباره نتیجه جلسه 14 شهریور مجلس با موضوع تولید واکسن اسپوتنیک توسط شرکت اکتور و صادرات آن گفت: این جلسه با حضور دکتر شانه ساز معاون دارویی وزیر بهداشت و دکتر حیدر محمدی مدیر کل داروی ایران برگزار شد.آن چیزی که گفته شده تا به امروز صادراتی نداشته ایم.

وی تاکید کرد: دُزهای واکسن اسپوتنیک متفاوت است و هریک از این دُزها آنتی ژن های خاص خود را دارند. شرکت اکتور تا کنون دُز یک این واکسن را تولید کرده است؛ به همین دلیل تا زمانیکه دُز دوم آن تولید نشود مجوز استفاده از آن صادر نخواهد شد.

نماینده مجلس یازدهم یادآور شد: وزارت بهداشت تلاش می کند دُز دوم واکسن اسپوتنیک را برای افرادی که دُز یک این واکسن را تزریق کرده اند؛ فراهم کند. اگرچه این افراد می‌توانند برای دُز دوم از نوع دیگری از واکسن کرونا استفاده کنند. اما آنچه محرز است تاکنون صادراتی از دُز یک این واکسن توسط شرکت اکتور انجام نشده است.

سامه یح تاکید کرد تا زمانیکه مطمئن نشویم دُز دوم این واکسن در ایران تولید می شود به تزریق دُز یک برای هموطنان اقدام نخواهیم کرد. فعلا منتظر تولید دُز دوم این واکسن در ایران هستیم.

وی افزود: واردات واکسن برای رئیس جمهور و کابینه وی اهمیت زیادی دارد و در همین راستا طبق گفته معاونت وزارت بهداشت تا پایان شهریورماه حدود 40 میلیون دز و تا پایان مهرماه 35 میلیون دُز دیگر واکسن وارد کشور می شود. 15 میلیون دُز از واکسنهای شهریورماه وارد شده و 25 میلیون دُز آن باقی مانده است. در حال حاضر سینوفارم به کشور وارد می شود ولی در مهرماه واکسن‌های دیگری همچون فایزر و جانسون & جانسون از کشورهای اروپایی به کشور وارد خواهد شد. ضمن اینکه تولیدات داخلی هم ادامه خواهد داشت و شرکت های داخلی درصدد تولید انبوه هستند. اگر شرایط به خوبی پیش برود خیلی زودتر از زمان تعیین شده تمامی مردم ما واکسینه خواهند شد و مردم وضعیت بهتری پیدا خواهند کرد.

وی در پاسخ به اینکه چرا داروی قارچ سیاه موجود نیست؟ گفت: بیماری قارچ سیاه به کرونا مربوط است و بواسطه کاهش ایمنی بدن در ادامه مصرف زیاد کورتون و در پی مشکلات تنفسی بسیار شدید ایجاد می شود. مصرف آمفوتریسین‌بی که دارویی ضد قارچ است به دلیل شیوع کرونا و استفاده زیاد از کورتون در ایران افزایش یافت و در حال حاضر 500 نفر در ایران به این بیماری مبتلا شده‌اند. در حال حاضر این دارو به کشور وارد شده و در بیمارستان‌ها و داروخانه های منتخب دولتی موجود است و بیماران می توانند آن را دریافت کنند. اما آنچه مسلم است واردات این دارو باید ادامه پیدا کند.

نماینده مجلس یازدهم در پاسخ به اینکه برنامه وزارت بهداشت دولت سیزدهم برای واردات داروهای خاص چیست ؟ گفت: تصمیم گیری برای این موضوع فقط در اختیار وزارت بهداشت نیست بلکه تامین بودجه آن و شرایط تحریمی کشور از مسائلی است که باید در نظر گرفته شود. اما یکی از وظایف مهم وزارت بهداشت تامین داروی مردم است امیدواریم دکتر عین اللهی وزیر بهداشت بتواند به مسدولیت خود به خوبی عمل کند.

بیشترین فوتی های کرونا در سنین ۴۰ تا ۶۰سال

رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح‌ دانشوری گفت: این روزها بیشترین آمار فوتی‌های کرونا مربوط به سنین ۴۰ تا ۶۰ سال است.

 پیام طبرسی، در گفتگو با برنامه سلام صبح بخیر شبکه یک سیما، اظهار داشت: آمار مرگ و میر بیماران کرونایی در سنین بالای ۶۵ سال خیلی پایین آمده و این از اثرات واکسیناسیون است.

وی ادامه داد: مرگ و میر در کسانی که دو دوز واکسن زده‌اند، خیلی کم است.

طبرسی تاکید کرد: ما نباید شک کنیم به تزریق واکسن و هر نوع واکسن تأیید شده را باید استفاده کرد.

وی افزود: نباید به این موضوع فکر کنیم که کدام برند از واکسن‌های موجود را بزنیم که ایمنی ایجاد کند، همه واکسن‌هایی که در جهان وجود دارد و تأیید شده هستند، ایمنی ایجاد می‌کنند.

علت طولانی شدن پیک پنجم بیماری

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن تشریح وضعیت بیماری کرونا در تهران، علل طولانی شدن پیک پنجم را تشریح کرد.

دکتر جلیل کوهپایه‌زاده گفت: بر اساس آخرین اطلاعات موجود اوضاع مراجعات به مراکز بیمارستانی اندکی کاهش یافته است؛ البته این کاهش چندان زیاد و واضح نیست و به همان نسبت بستری‌ها در تهران نسبت به هفته گذشته کاهش یافته است. میزان مرگ و میر کماکان مانند گذشته است و به نوعی به دلیل وجود بیماران بدحال کاهش آمار مرگ هم چندان واضح نیست. اگر مردم به خوبی پروتکل‌ها را رعایت کنند میزان بستری‌ها هم تحت تاثیر کم شدن مراجعات، کم می‌شود.

وی درخصوص عوامل موثر در کاهش غیر محسوس آمار مراجعات، اظهار کرد: افزایش مراقبت‌های بهداشتی و رعایت بیشتر پروتکل‌های بهداشتی، افزایش واکسیناسیون و آغاز آثار ایمنی‌زایی آن در جامعه و… از علل اصلی این کاهش نامحسوس آمار است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: نمودارها نشان می‌دهد به قله پیک رسیدیم و اندکی در حال افت هستیم اما همین به تنهایی کافی نیست. اگر به سوابق قله‌ها در پیک‌های قبلی نگاه کنید می‌بینید که گاهی اوقات هم دوباره به ارتفاع رفته است و حالت متناوب پیدا کرده است. از این نظر به طور قطعی نمی‌توان گفت از قله رد شدیم مگر اینکه کاهش آمار و مراجعات در سراشیبی خیلی واضحی قرار گیرد. همین که فعلا در روند افزایشی نیستیم با اینکه کاهش موارد چشمگیر نیست اما نشان می‌دهد اوضاع در حال نزدیکی به تحت کنترل درآمدن است.

او درباره علت طولانی شدن پیک پنجم کرونا، تصریح کرد: نوع جهشی که با آن درگیر پیک پنجم شدیم متفاوت بود. جهش دلتا واگیرداری شدیدتری دارد که این امر یکی از دلایل اصلی طولانی شدن پیک است. از طرفی جهش دلتا نشان داد خیلی از واکسن‌های ما نسبت به سویه‌های جدید ایمنی‌زایی کمتری دارد و این هم می‌تواند دلیل افزایش رخداد این پیک باشد.

وی با بیان اینکه بروز پیک ششم کرونا هم محتمل است، ادامه داد: همانطور که پیک‌های قبلی رخ داد پیک ششم هم محتمل است؛ اما زمان آن وابسته به رفتارهای ما است که چگونه پیشگیری کنیم یا سرعت واکسیناسیون ما به چه شکل باشد. ان شاءالله با بهبود رعایت‌ها و واکسیناسیون شاهد پیک‌های سنگین بیماری نباشیم و بتوانیم به راحتی آن را مدیریت کنیم.

کوهپایه‌زاده درباره صحبت‌هایی که پیرامون بازگشایی مدارس به میان می‌آید، بیان کرد: هنوز تصمیمات در این زمینه قطعی نیست و طبیعتا ستاد ملی مقابله با کرونا با نزدیکی به اول مهر نظر خود را اعلام می‌کند ولی به نظر می‌رسد ترکیبی از آموزش حضوری و غیر حضوری در پیش بگیریم؛ مگر اینکه خدایی نکرده شرایط خیلی سختی به لحاظ اپیدمی بیماری بویژه در سنین پایین رخ دهد که مجبور باشیم آموزش‌ها را مجازی پیش بریم.

او تاکید کرد: البته فراموش نکنیم کودکان علی‌رغم تذکرات ما نمی‌توانند پروتکل‌ها را کاملا به درستی رعایت کنند. می‌توان تعداد دانش‌آموزان در کلاس‌ها را کمتر کرد اما قطعا نمی‌شود خیلی فاصله‌گذاری ها را رعایت کرد؛ در نتیجه طبیعی است که خطراتی با بازگشایی مدارس وجود داشته باشد. اگر واکسیناسیون در سنین زیر ۱۸ سال برقرار شود طبیعتا با آرامش بیشتری می‌توانیم کلاس‌های آموزش حضوری را داشته باشیم.

وی درباره امکانات درمانی بیمارستانها نیز گفت: خوشبختانه اکنون مشکلی در تامین دارو و تجهیزات برای بیماران کرونایی نداریم فقط در برخی شهرستان‌های تهران برای تخت‌های بستری محدودیت‌هایی داریم.

کوهپایه زاده با تاکید بر لزوم افزایش سرعت واکسیناسیون، اظهار کرد: خوشبختانه بخش‌های جدیدی از واکسن به دستمان رسیده است و مجددا واکسیناسیون را پر قدرت ادامه می‌دهیم و سرعت واکسیناسیون را بالا خواهیم برد. اگر بتوانیم مراکزی را هم به شکل شبانه‌روزی برای این امر اختصاص می‌دهیم.

وی گفت: در روزهای ابتدایی هفته میزان تزریق واکسن کاهش یافته بود و مراکزی موقتا از مدار خارج شدند؛ اما مجددا کار تلقیح واکسن را با رسیدن پارت‌های جدید از سر گرفتیم. برای واکسیناتور هم از نیروهای بسیج، سپاه، ارتش و نیروهای داوطلب هلال احمر کمک می‌گیریم.

کرونا
نظرات (0)
افزودن نظر