رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان اظهار داشت: کشورهایی مانند ترکیه، ایتالیا، عربستان، اسراییل، آلمان و… در قرهباغ پروژه گرفتهاند ولی متاسفانه تا امروز هیچ پروژهای به ایران داده نشده است. برخی از پروژهها به اسراییل واگذار شده است، حتی تجار ترکیه بدون ویزا و پاسپورت به آذربایجان تردد میکنند ولی ما هنوز نتوانستهایم حتی با ویزا در آذربایجان حضور داشته باشیم.
وی ادامه داد: در صادرات محصولات کشاورزی و صنعتی به آذربایجان نسبت به سال گذشته حدودا 30 تا 35 درصد افزایش داشتهایم؛ البته بیشتر رشد تراز تجاری ما با آذربایجان به علت افزایش نرخ ارز در ایران است. وقتی قیمت کالا افزایش مییابد طبیعتا مبادلات تجاری هم تاثیر میگذارد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد مشکل کامیونهای ایرانی در مرز آذربایجان و تعرفه به بارهای ایرانی گفت: مشکل کامیونها مربوط به آذربایجان نیست بلکه به مرز آذربایجان و روسیه مرتبط میشود. تعداد کانتینرهای تبادل شده در مرز آذربایجان و روسیه باعث ترافیک در گمرک آستارا میشود البته این موضوع هم در یک مقطعی اتفاق افتاد و خوشبختانه الان تبادل با سهولت انجام شده و روزانه 120 تا 150 کامیون از این مرز عبور و به مرز روسیه میروند. تعرفهای هم که از آن صحبت میشود تعرفه ترانزیتی است، در ارتباط تجاری با آذربایجان از طریق گمرکات بیلهسوار و آستارا بابت افزایش تعرفه هیچ گزارش یا شکایتی به اتاق مشترک نداشتهایم.
پیرموذن تصریح کرد: با توجه به شیوع کرونا و عدم صدور روادید بین دو کشور، بخش تجاری ایران و آذربایجان دچار مشکل شدهاند. آذربایجان به خاطر مشکل کرونا محدودیتهای برای صدور ویزا برای تجار ایرانی و کشورهایی که از نظر کرونا در وضعیت حاد هستند قرار دادند. در جلسهای که سه هفته قبل رییس مجلس آذربایجان و آقای شاهین مصطفیاف معاون نخست وزیر این کشور در تهران با آقای دکتر نیکزاد، معاون مجلس داشتند؛ طرف آذربایجانی قول داد که مشکل ویزای تجار دو کشور حل شود. امیدوارم که بتوانیم در ماه آینده برای اولین بار بعد از شیوع کرونا یک هیئت تجاری از ایران برای بازدید از نمایشگاه و مذاکرات بخش خصوصی دو کشور به آذربایجان بروند.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان در مورد حضور شرکتهای ایرانی در بازسازی قره باغ اظهار کرد: متاسفانه تا به امروز هیچ کاری در مورد گرفتن پروژههای فنی و مهندسی در قره باغ انجام نشده است. در کمیسیون مشترک اقتصادی که سال گذشته در تهران برگزار شد، رییس کمیسیون متعهد شدند که برای حضور بخش خصوصی ما در بازسازی قره باغ اقدام کنند اما تا امروز هیچ اتفاقی نیافتاده است. آذربایجان میگوید منطقهای که میخواهند به کشورهای هدف پروژه واگذار کنند درحال مینروبی است و تا وقتی این اتفاق نیافتاده نمیتوانند قرارداد خاصی منعقد کنند. در اتاق ایران و آذربایجان، لیست شرکتهایی که توانمندی بالایی دارند و می توانند در بازساری قره باغ شرکت کنند، از طریق کمیسیون مشترک به طرف آذربایجانی داده شده است. ولی با وجود مذاکرات متعدد تا امروز استقبالی از طرف آذربایجان نبوده است.
وی در ادامه اضافه کرد: برای کشورهایی که در جنگ بین آذربایجان و ارمنستان به آذربایجان کمک کردند سهمیهبندی انجام شده است. برای ترکیه، برخی کشورهای عربی، اسراییل و… پروژههای خاصی قرار داده شده است. برای مثال پروژه بزرگراه، فرودگاه و… تاکنون واگذار شده است. کشورهایی مانند ترکیه، ایتالیا، عربستان، اسراییل، آلمان و… در قرهباغ پروژه گرفتهاند ولی متاسفانه تا امروز هیچ پروژهای به ایران داده نشده است. برخی از پروژهها به اسراییل واگذار شده است، حتی تجار ترکیه بدون ویزا و پاسپورت به آذربایجان تردد میکنند ولی ما هنوز نتوانستهایم حتی با ویزا در آذربایجان حضور داشته باشیم.