بازار در دوراهی آذربایجان یا عربستان
سرنوشت نرخ ارز و سکه تا پایان امسال، اهمیت یک مرز

یک کارشناس اقتصادی ضمن بیان پیشنهادهایی به دولت برای مدیریت بازار ارز، گفت: سرنوشت قیمت ارز تا پایان سال‌جاری به مشخص شدن تکلیف برجام بستگی دارد.

علی سعدوندی اظهار کرد: از جمله اقدامات دولت و بانک مرکزی برای کنترل قیمت‌ها در بازار ارز، گفتار درمانی یا تزریق منابع ارزی به بازار است که در این زمینه باید بدانند، با گفتار درمانی برای مدت کوتاهی قیمت ارز پایین نگه داشته می‌شود اما مجدد این نرخ صعودی می‌شود. سرنوشت قیمت ارز نیز تا پایان سال‌جاری به مشخص شدن تکلیف برجام بستگی دارد.

وی با تاکید براینکه دولت در زمینه بازار ارز از گفتار درمانی پرهیز کند، گفت: مهم‌ترین ابزار بانک مرکزی برای سیاستگذاری اعتبار بانک مرکزی است و اگر واقعا به منابع ارزی دسترسی ندارد، گفتار درمانی نکنید و اعتبار خود را از بین نبرد تا منابع ارزشمند ارزی هدر نروند.

سعدوندی دولت را از ارزپاشی منع کرد و افزود: سیاست چندنرخی ارز موجب می‌شود نرخ ارز در بازار آزاد بیش از حد صعودی شود و اینکه در حال حاضر قیمت ارز بالاتر از نرخ تعادلی است، مناسب است اما اگر بیش از حد این نرخ افزایش یابد، به ضرر اقتصاد ملی خواهد بود. بنابراین، توصیه دیگر من به دولت این است ارز را تک نرخی کنند و منابع ارزی را در قیمت‌هایی پایین‌تر از قیمت بازار در اختیار افراد سودجو و بانفوذ قرار ندهد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: سومین پیشنهاد به دولت در زمینه ارزی تفکیک بودجه ارزی از ریالی است که منابع ارزی کشور صرف زیرساخت‌ها شود تا در پی این امر رشد اشتغال و کاهش تدریجی نرخ تورم محقق و منابع ارزی نیز صرف ایجاد ثروت شود. از آنجا که قیمت تعادلی ارز در حال حاضر حدود ۲۰ هزار تومان است، اگر نرخ ارز پایین‌تر از نرخ تعادلی قرار بگیرد، به صادرات یارانه می‌دهد و به ضرر اقتصاد خواهد بود. در شرایط فعلی به دلیل تحریم‌ها و سایر کمبودها، قیمت ارز بالاتر از نرخ تعادلی قرار گرفته که به نفع اقتصاد کشور است، زیرا از یک سمت از واردات مالیات می‌گیرد و از طرف دیگر به صادرات یارانه می‌دهد و از خروج سرمایه نیز مالیات اخذ می‌کند.

سعدوندی شرایط فعلی بازار ارز را مناسب ارزیابی کرد و گفت: آنچه در حال حاضر نامناسب و برای اقتصاد خطرناک است، میزان خلق پول و رشد تورم است، درحالیکه اکنون قیمت ارز پس از سال‌ها در محدوده مناسبی قرار دارد و افزایش آن نیز متاثر از رشد نقدینگی است.

وی مهم‌ترین دلیل افزایش قیمت ارز را خروج سرمایه از کشور دانست و به دولت توصیه کرد تا خود را نماینده همه ایرانیان بداند، زیرا اگر برخی از افراد احساس کنند که در کشور خودشان بیگانه هستند، منابع خود را از کشور خارج می‌کنند، بنابراین باید شرایط به گونه‌ای فراهم شود تا مردم در داخل کشور سرمایه‌گذاری کنند.

پیش بینی قیمت دلار در بلاتکلیفی مذاکرات

اعتقاد بیشتر معامله گران ارزی این است که در صورت ادامه وضع موجود و بلاتکلیفی وضعیت مذاکرات هسته ای، روند افزایشی دلار ادامه خواهد یافت.

مرز 28هزار تومانی در بازار ارز از دست نرفت. حفظ قیمت دلار بالای این مرز موجب شده است که انتظارات افزایشی در میان بازیگران دلار تقویت شود. در کنار این، از نگاه فعالان، اتفاقات سیاسی- امنیتی که در روزهای اخیر رخ داده است، زمینه ساز ورود تقاضای احتیاطی بیشتر به بازار شده است. جدا از این، برخی از خبرگزاری ها نوشته اند که آمریکا به دنبال این است که نقشه دومی برای مقابله با برنامه هسته ای ایران پیاده کند. قبل تر گفته می شد که اولویت ایالت متحده برگشت دوباره به توافق برجام است.

چنین خبرهایی تا حدی فضای انتظاری را به سود افزایشی ها بازار تغییر داده است و حداقل مانع از آن شده است که اسکناس آمریکایی به زیر مرز ۲۸ هزار تومانی برود. با این حال، دیشب خبری در میان معامله گران ارزی پخش شد که می تواند زمینه ساز افزایش فروش ها در بازار دلار شود. شایعه انتشار یافته در بازار این بود که در این هفته ایران اعلام می کند که نهایتا تا ده روز دیگر به مذاکرات وین می پیوندد. این خبر ممکن است به طور موقت دست کاهشی ها را در بازار تقویت کند. ولی رصد شرایط کنونی نشان می دهد که مذاکرات سختی در پیش رو خواهد بود. نه طرف ایرانی و نه آمریکایی ها در مواضع گذشته خود تغییری ایجاد نکرده اند و همین مساله رسیدن به یک توافق را دشوار می کند.

اعتقاد بیشتر معامله گران ارزی این است که در صورت ادامه وضع موجود و بلاتکلیفی وضعیت مذاکرات هسته ای، روند افزایشی دلار ادامه خواهد یافت. با این حال، شروع مذاکرات می تواند تا حدی قدرت نیروهای افزایشی را به صورت موقت تعدیل کند. انتظار می رود که در روز جاری، با توجه به تعطیلات، حجم معاملات ارزی زیاد نباشد و قیمت دلار نوسان زیادی را تجربه نکند. با این حال ماندن بالای مرز ۲۸ هزار تومان برای بازیگران ارزی، معنای افزایشی زیادی خواهد داشت، همانطور که برگشت به زیر مرز یاد شده، می تواند نمایانگر قدرت گیری کاهشی های بازار باشد.

بازار سکه جایگاه انتظاری را از دست داد

دیروز افزایشی های بازار سکه سعی می کردند اخبار مربوط به افزایش تنش ها با آذربایجان را پررنگ جلوه دهند. این در حالی بود که کاهشی های بازار تاکید می کردند که مشکلات ایران با عربستان در حال مرتفع شدن است.

زمانی در بازارها، حرکات سکه به انتظارات معامله گران دلار شکل می داد. با این حال در ماه های اخیر، دلار توانسته است، نقش انتظاری خاص تری را در بازارها ایفا کند. اخیرا، سکه بازان به دقت خود را با تغییرات قیمتی دلار هماهنگ می کنند و حتی شاخص کل بورس نیز تا حدی به لطف رشد قیمت دلار توانست خود را بار دیگر به سوی مرز یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی نزدیک کند.

با توجه به چنین تغییر رفتاری در بازارها، می توان گفت که رشد قیمت سکه به بالای سقف ۱۲میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی نیز تا حد زیادی به نوسانات قیمت دلار بستگی خواهد داشت. در صورتی که اسکناس آمریکایی به سوی سطح ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی حرکت کند، احتمال شکست مقاومت ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بسیار زیاد خواهد شد. با این حال برگشت به کانال ۲۷ هزار تومانی می تواند زمینه ساز برگشت سکه به زیر مرز ۱۲میلیون تومانی شود.

سکه بازان با توجه به اثرگذاری قیمت دلار،‌اخیرا اخبار سیاسی را با دقت بیشتری دنبال می کنند. دیروز افزایشی های بازار سکه سعی می کردند اخبار مربوط به افزایش تنش ها با آذربایجان را پررنگ جلوه دهند. این در حالی بود که کاهشی های بازار تاکید می کردند که مشکلات ایران با عربستان در حال مرتفع شدن است.

با این حال، بیشتر معامله گران بازار سکه معتقدند که آینده این بازار به مذاکرات هسته ای بستگی خواهد داشت. ماندگاری تحریم ها و کاهش امید برای لغو آن ها می تواند زمینه ساز رشد قیمت سکه به سوی سقف های تازه تر شود، حال آنکه شروع مذاکرات حداقل می تواند منجر به کاهش نوسانات فلز گران بهای داخلی شود.

دلار
نظرات (0)
افزودن نظر