رئیس دولت سیزدهم از آغاز به کار خود ۶ سفر استانی را با مصوبات زیادی به اتمام رساند اما برای بیاثر نشدن این سفرها لازم است در ادامه مسیر کاری این دولت چند نکته را پیرامون سفرها مدنظر قرار دهد.
سید ابراهیم رئیسی در مدت قریب به 40 روز از اولین روزهای کاری دولت سیزدهم به 6 سفر استانی رفت. رکوردی تاریخی که بسیاری از مردم را به یاد سفرهای استانی محمود احمدی نژاد، رئیس دولت نهم و دهم انداخت. هرچند آنها که روزهای ابتدایی انقلاب اسلامی را به یاد دارند میگویند در دوران شهید رجایی هم سفر به استانهای مختلف و محروم کشور وجود داشت و این سنت از آن دوران به عنوان یک افتخار برای نظام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.
رئیسی هم در این سفرها با الگو گرفتن از کارگزاران انقلابی که قصدشان خدمت به محرومان بود تلاش کرده است سنت دیدار چهره به چهره با مردم و لمس مشکلات مردم مناطق محروم را به عنوان یک مقام عالی اجرایی مجدد احیا کند. سنتی که در 8 سال گذشته و در دوران دولت یازدهم و دوازدهم کمتر به آن توجه شد.
سفرهای استانی رئیسی از جهت سرزده بودن و تشریفات کمتر مورد توجه بسیاری از طیفهای انقلابی قرار گرفته هرچند از نگاه برخی منتقدان وی همین سفرها نیز با طرح ایرادها و اشکالاتی مواجه شده است و بهنظر میرسد اگر در آینده این سفرها در آینده با دستاوردهای ملموس و پروژههای فعال و واقعی مواجه نشوند میتواند به حربهای علیه دولتمردان سیزدهم مبدل شود.
بنابراین شایسته است این اقدام رئیس جمهور ایران در خصوص احیای سنت سفرهای استانی که مورد توجه مقام معظم رهبری هم قرار گرفته است با درنظر گرفتن اصلاحاتی در آینده به شکل بهتری دنبال شود.
پیشنهادهای زیر نمونه ای از مواردی است که ممکن است برخی از آنها مورد توجه تیم دولت نیز باشد اما یادآوری شان لازم مینماید:
1- قبل از شروع هر سفر، از سوی کارشناسان و مشاوران رئيس جمهور و کارشناسان آشنا به مشکلات آن استانها، فهرستی از مشکلات تهیه شود تا در این سفرها وقت رئیس جمهور صرف برشمردن مشکلات نشود و ایشان نسبت به موضوعات مطرح شده آمادگی ذهنی و فکری داشته باشد.
2- قبل از سفر و حین این سفرها مشاوران امین و آگاه رئیس جمهور راهحلهای مشکلات را مدنظر داشته باشند و شنیدن مشکلات مردم همراه با مطرح کردن چاره آنها به مردم صورت گیرد.
3- تیم همراه رئیس جمهور محترم و مشاوران ایشان قبل از سفر فهرستی از طرحهای نیمه تمام و یا به سرانجام نرسیده تهیه کنند و این سفرها با برنامهریزی برای اتمام طرحها به شکل واقعبینانه صورت گیرد و سررسیدی برای اتمام طرحها به مردم استان اعلام شود.
4- رئیس جمهور محترم به کمک وزیران مربوطه، استانداران و البته مشاوران خود از منابع تخصیص یافته برای هر استان و طرحهای مربوطه آگاهی کامل حاصل کنند تا وعدههای داده شده در بستر زمان با شکست و تعطیلی پروژه مواجه نشوند.
5- از آنجایی که وعده رئيس جمهور به مردم، قول و وعده نظام جمهوری اسلامی ایران تلقی میشود، شایسته است ایشان برای راضی کردن دل مردم استانها حتی با نیت خیرخواهانه وعدهای ندهند که در عمل مسئولان استانی برای تامین منابع آن یا دلایل قانونی و قابل توجیه دیگری با مشکل مواجه شوند.
6- رئيس جمهور محترم قبل از سفر به استانها ستادی را در دولت تشکیل دهند که مسئول پیگیری وعدههای دولت سیزدهم و دولتهای پیش از آن باشند و این ستاد پیگیر پیشرفت پروژهها و فعال بودن یا تعطیلی آنها در هر استان باشند و گزارش مستقیم عملکردشان را تقدیم رئیس قوه مجریه کنند.
7- چنانچه رئیس جمهور محترم در آینده برای اجرای پروژههایی که در سفرهای استانی وعده داده اند با افرادی برخورد کردند که کارشکنی میکنند و از پیشرفت پروژهها به بهانههای غیر قابل قبول جلوگیری میکنند بدون هیچ ملاحظهای آن افراد را به دستگاه قضایی معرفی کنند و برای این منظور با مردم صادق باشند.
8- از آنجایی که شروع به کار هر دولت با عزل و نصب برخی مسئولان، کارگزاران و استانداران همراه است، شایسته است رئيس جمهور ضمن تسریع در عزل و نصبها برای صندلیهای خالی دولت، سفر به استانهایی را در اولویت بگذارند که استانداران و مقامات اجرایی آن قرار است با این دولت همکاری چهارساله داشته باشند و مسئولانی در راس امور نباشند که به مقامشان نگاه موقت دارند.
9- رئیس محترم جمهور سامانهای را ایجاد کنند که در آن وعدههای دولتمردان در ادوار مختلف برای هر استان و شهر معلوم باشد و ضربالاجل اجرای برنامهها و طرحها نیز در آنها درج شود. علاوهبر این گزارش پیشرفت این وعدهها نیز به مردم ارائه شود و اگر دولتمردان در هر سطحی در اجرای پروژهای بدون دلیل موجه و قانونی کوتاهی کردند به نحو مقتضی خسارت مردم جبران شود.
پایگاه خبری الف، یکبار دیگر علاوه بر قدر دانستن امر احیای سفرهای استانی رئیس جمهور و سرزدن به مناطق حاشیهای و سکونتگاههای غیر رسمی در استانهای مختلف به دور از تشریفات و توام با هزینههای کم، از کلیه مخاطبان خود دعوت میکند ذیل همین گزارش پیشنهادات سازندهشان را خطاب به رئیس دولت سیزدهم مطرح کنند.