نوسانات نرخ ارز و انتشار اخبار ضد و نقیض در خصوص نتایج مذاکرات هسته ای منجر به خروج خریداران از بازارهای مالی طلا، سکه، خودرو و حتی کالاهای دست دوم و لوازم خانگی شده است و رکود بی سابقه ای را رقم زده است.
با از سرگیری مذاکرات هسته ای بازار ارز پرنوسان ترین روزهای خود را تجربه می کند و نرخ دلار روزانه در حال تغییر است؛ انتشار اخباری مبنی بر اختلاف نظر طرفین برجام و یا ناآرامی های منطقه نرخ ارز را بالا می برد و از طرف دیگر خوشبینی طرفین مبنی بر پیشروی مذاکرات در جهت توافق نرخ ارز را تا ۲۰ هزار تومان پایین می آورد.
نوسانات نرخ ارز در ابتدا منجر به هجوم فروشندگان ارز به صرافی ها شد و حال بازار ارز را در رکود سنگینی فرو برده است و بازار طلا و سکه نیز بیشترین تاثیر را از نوسانات نرخ ارز گرفته اند و خریداران طلا و سکه به امید کاهش بیشتر قیمت ها از این بازار پرکشیدند.
بررسی روند قیمت ها در بازار خودرو نیز حاکی از آن است که این بازار در دست دلالان افتاده است و خریداران و فروشندگان واقعی در حال حاضر از خرید و فروش خودرو امتناع می کنند چراکه روند قیمت ها در بازار خودرو در بین برخی از خودروهای پرفروش نظیر ۲۰۶ تیپ ۲ و یا پراید ۱۳۱ رفت و برگشتی شده است و تنها دلالان هستند که از این وضعیت سود می برند و از طرف دیگر در بین سایر خودروهای موجود در بازار ثبات قیمت ها حاکم است.
رکود حاکم در بازار موبایل نیز توانسته است در چند روز گذشته ترمز افزایش قیمت ها در این بازار را بکشد و سردرگمی خریداران در خصوص آینده نرخ ارز منجر به خروج آنها از این بازار شده است.
رکود حاکم بر بازار موبایل به قدری سنگین است که برخی از سایت های خرید و فروش تلفن های همراه که وابسته به واردکنندگان این کالاها هستند تخفیف های سنگین ۵ تا ۱۰ درصدی بر روی برخی از موبایل های پرفروش خود نظیر سامسونگ گلکسی آ۵۱ و یا آیفون اس ای ۲۰۲۰ وضع کرده اند.
بازار لوازم خانگی نیز بی تاثیر از نوسانات نرخ ارز نبوده است و فروشندگان لوازم خانگی معتقداند که بازگشایی بازارها پس از تعطیلات اجباری تغییر چندانی در درآمدزایی آنها نداشته است و با وجود آنکه افزایش قیمت لوازم خانگی در ماه های گذشته خود منجر به کاهش قدرت خرید مردم و کاهش معاملات در این بازار شده بود، نوسانات نرخ ارز روزهای اخیر رکود حاکم بر این بازار را عمیق تر کرده است و در برخی از بازارها معاملات را به کف رسانده است؛ با این حال این رکود سنگین هنوز حریف گرانی در بازار لوازم خانگی نشده است و این بازار هنوز وارد مسیر نزولی نشده است.
بازار کالاهای دست دوم نیز از این نوسانات نرخ ارز در امان نمانده اند؛ بازار کالاهای دست دوم در چند سال اخیر همزمان با افزایش قیمت ها و تغییر سبک زندگی شهروندان برای به حداقل رساندن هزینه های زندگی به قدری رونق گرفته بود که سایت هایی برای رفع این نیازها تاسیس شد و حال اما نوسانات نرخ ارز حتی به خریداران کالاهای دست دوم نیز رحم نکرده است و معاملات در سایت های خرید و فروش کالاهای دست دوم نیز به کف رسیده است.
رکود حاکم بر بازار مسکن نیز در حالی این روزها عمیق تر شده است که همواره فصل های بهار و تابستان بهترین زمان برای خرید و فروش خانه به حساب می آمده است و از آن به عنوان فصل جابه جایی یاد می شده است و حال اما چشم انداز مثبت بازار مسکن خریداران را از خرید خانه در این روزها منصرف کرده است.
گفتنی است که معاون سیاسی وزیر امور خارجه در روزهای اخیر پیش از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام گفته است که پیشرفتهای خوبی در مذاکرات حاصل شده است و چند موضوع کلیدی مانده است که نیاز به بررسی و تصمیم گیری در پایتخت دارد.
چشم دلار به حرکت درهم
قیمت دلار اگر می خواهد امروز افزایش خاصی را تجربه کند، باید منتظر گذر درهم از سد ۶هزار و ۳۰۰ تومانی باشد
یک مقام وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد دولت این کشور تحریمها را تنها بعد از «بازگشت دوجانبه» تهران و واشنگتن به برجام رفع خواهد کرد. این مساله تا حدی مورد توجه بازیگران افزایشی قرار گرفت. آن ها عنوان می کنند که ایران انتظار دارد که در ابتدا رفتار آمریکا را راستی آزمایی کند و پس از آن برجام دوباره کلید بخورد. به این ترتیب، معامله گران با حدس چنین اختلاف عملی، ممکن است در روز شنبه در موقعیت خرید قرار بگیرند و دلار را به کانال ۲۳ هزار تومانی ببرند.
وقت اخبار متناقض
خبرهای متناقض در آستانه انتخابات و توافق هسته ای می تواند به راحتی، سمت و سوی انتظاری بازار را تحت تاثیر قرار دهد. هفته گذشته فضای خبری بازار به گونه ای بود که قیمت به طور مرتب، بین دو کانال ۲۲ و ۲۳ هزار تومان جابه جا می شد. در مقیاس ماهانه حتی روند رفت و برگشتی قیمت دلار شدیدتر بود. دلار در اردیبهشت ماه هم تا محدوده ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی کاهش یافت و هم توانست خود را بالای ۲۳ هزار تومان به ثبت برساند.
چنین تصویری نشان می دهد که معامله گران بیشتر بر مبنای اتفاق های روزانه و آنی موقعیت خرید و فروش خود را تعیین کرده اند. در کنار این، به دلیل رفت و برگشت های شدید قیمتی، عده زیادی از معامله گران تصمیم گرفته اند که تماشاچی خرید و فروش های باازار باشند و فعالیت خاصی را انجام ندهند.
قیمت دلار اگر می خواهد امروز افزایش خاصی را تجربه کند، باید منتظر گذر درهم از سد ۶هزار و ۳۰۰ تومانی باشد. به گفته فعالان تقاضا در بخش اسکناس پایین آمده است و شاید تقاضاهای حواله ای بتوانند قیمت را در مسیر صعودی قرار دهند.