بعد از پارالمپیک ۲۰۰۰ سیدنی که ایران با ۴۱ ورزشکار در آن حاضر شده بود، کاروان کشورمان در مقایسه با چهار دوره گذشته با کمترین تعداد ورزشکار در پارالمپیک توکیو شرکت میکند.
شانزدهمین دوره بازیهای پارالمپیک از ۲ تا ۱۴ شهریور ۱۴۰۰ به میزبانی توکیو برگزار میشود. ایران تاکنون در هشت دوره از این بازیها حضور داشته و در تلاش است نهمین حضورش در پارالمپیک با یک اتفاق ویژه همراه شود.
کاروان ایران در توکیو تنها ۶۲ ورزشکار خواهد داشت که این تعداد نسبت به چهار دوره گذشته، کمترین میزان ورزشکار خواهد بود. مدیران کمیته ملی پارالمپیک باوجود اینکه میتوانستند ورزشکاران بیشتری را به توکیو اعزام کنند اما به دلیل سیاستهای تعیین شده، از این کار خودداری کردند.
پیش بینی کمیته ملی المپیک این است که با ۶۲ ورزشکار، صاحب ۲۸ مدال شود. این پیش بینی به صورت جزئیتر شامل ۱۱ مدال طلا، ۱۱ نقره و ۶ برنز میشود.
والیبال نشسته ایران در پارالمپیک ریو
هادی رضایی سرپرست کاروان اعزامی ایران به پارالمپیک در آخرین نشست خبری خود شفاف بر این موضوع تاکید کرد و حتی از فشارهای بیرونی برای افزایش تعداد ورزشکاران خبر داد.
وی گفت: «ما بر مبنای سیاستمان در نحوه اعزام مورد هجمه قرار گرفتیم. اگر این سیاست نبود، میتوانستیم ۱۰۰ نفر اعزام کنیم که البته پیشبینی مدال همین (۲۸ مدال) بود و فرقی نمیکرد. بحث ما در اعزام به پارالمپیک، کیفیگرایی است که این بر اساس شرایط جامعه بود. در واقع نمیخواستیم کاروانی برای تماشا کردن و به صورت توریستی داشته باشیم. حاضریم همه اطلاعات لازم را نیز اعلام کنیم، چون نیاز میبینیم که همه چیز روشن باشد. ما نه شعار میدهیم، نه چیز دیگر. یک نهاد نظارتی و نماینده مجلس به ما میگوید که چرا فلان نفر را میبریم و فلان نفر را نمیبریم. ما این سیاست را از قبل شروع کردهایم و الان کامل شده است. پارالمپیک جای کسب تجربه، سفر توریستی و تماشا کردن نیست و با بازیهای پاراآسیایی فرق دارد. افتخار است که کاروان با ۲۰۰ نفر برود، ولی همین نتیجه در پارالمپیک مهم است.»
اما کاروان ایران در هشت دوره گذشته با چه تعداد ورزشکار در پارالمپیک شرکت کرده و صاحب چه جایگاههایی شده بود؟
در پارالمپیک ۱۹۸۸ سئول که ایران نخستین حضورش در این بازیها را تجربه میکرد، ۳۶ ورزشکار از کشورمان به سئول اعزام شدند و در نهایت ایران در بیست و هفتم قرار گرفت.
در پارالمپیک ۱۹۹۲ بارسلون، جمع ورزشکاران ایران به ۲۹ نفر کاهش یافت و ایران در مجموع با کسب ۴ مدال، در جدول ۱۰ پله سقوط کرد و رده سی و هفتم رسید.
سومین حضور ایران در پارالمپیک ۱۹۹۶ آتلانتا رقم خورد. در آن دوره، ایران ۳۰ ورزشکار در چهار رشته به مسابقات اعزام کرد که نتیجه آن بسیار قابل توجه بود. در آن دوره ایران با ۹ مدال طلا، ۵ نقره و ۳ برنز (در مجموع ۱۷ مدال) به رده بیستم جدول توزیع مدالها صعود کرد.
پارالمپیک ۲۰۰۰ سیدنی با حضور ۴۱ ورزشکار ایران برگزار شد و ایران در چهار رشته ۲۳ مدال به دست آورد و در رده شانزدهم قرار گرفت.
در سال ۲۰۰۴ تعداد ورزشکاران ایران برای پارالمپیک آتن افزایش چشمگیری داشت و یکباره به ۹۰ نفر رسید اما نتیجه آن نسبت به دوره قبل بهتر نبود و کشورمان با ۲۲ مدال بیست و سوم شد.
پارالمپیک پکن با ۷۲ ورزشکار ایرانی و در ۵ رشته برگزار شد اما تغییر چندانی نسبت به آتن در جایگاه ایران به وجود نیامد و کاروان کشورمان با ۱۴ مدال بیست و دوم شد.
مدیران کمیته پارالمپیک هرچند در بازیهای ۲۰۱۲ لندن تعداد ورزشکاران را نسبت به پکن هفت نفر افزایش دادند اما بهترین نتیجه کشورمان از نظر جایگاه رده بندی در لندن رقم خورد. کاروان کشورمان با ۷۹ ورزشکار صاحب ۲۴ مدال شد و در رده یازدهم قرار گرفت.
اما رکورد تعداد حضور ورزشکاران ایران در پارالمپیک در سال ۲۰۱۶ شکست. کاروان کشورمان با ۱۱۱ ورزشکار در هفت رشته پای به ریو گذاشت اما باوجود افزایش چشمگیر ورزشکاران، ایران در هفت رشته ۲۴ مدال به دست آورد و در جدول رنکینگ هم به رده پانزدهم سقوط کرد تا به این ترتیب مشخص شود افزایش ورزشکاران لزوماً به معنای کسب مدال بیشتر و جایگاه بهتر نیست.
شاید همین عملکرد کاروان ایران در دوره گذشته بازیهای پارالمپیک مسئولان کمیته ایران را به این فکر انداخت تا دست به سیاست کیفی گرایی بزنند. نهمین دوره حضور ایران در پارالمپیک با ۶۲ ورزشکار در حالی صورت میگیرد که پیش بینیها از عملکرد ۱۰ رشته اعزامی به این شرح است:
تیراندازی یک طلا و یک نقره
وزنهبرداری سه طلا، یک نقره و یک برنز
والیبال نشسته یک طلا
بسکتبال با ویلچر قرار گرفتن در رتبه هشتم
دوومیدانی دو طلا، دو نقره نزدیک به طلا، سه نقره و چهار برنز
جودو دو نقره
تکواندو یک طلا و یک نقره
تیراندازی با کمان سه طلا، یک نقره و دو برنز
پاراکانو و دوچرخه سواری رشتههایی است که از عملکرد آنها ارزیابی مدالی و جایگاهی صورت نگرفته است.