قیمت دلار با دو علامت از طرف دولت جدید روبرو شد. رئیس و معاون اول دولت وعده گشایش ارزی دادند. همین وعده ها ریسک معاملات در بازار ارز را بالا برد و روند صعودی قیمت دلار متوقف شد.
دیروز در چند نوبت از سوی مقامات دولت سیزدهم وعده های مثبتی به بازار ارز داده شد. در گام اول، معاون اول رییس جمهور عنوان کرد که گشایش هایی برای دسترسی ایران به منابع بلوکه شده ارزی ایجاد شده است. بعدازظهر همین روز، رییس جمهور در صحن مجلس خبر محمد مخبر را تایید کرد و از چنین گشایش هایی خبر داد. گفته می شود مذاکرات ایران و غرب در دوره جدید قرار است با رویکرد متفاوتی پیش رود. تغییر تاکتیک طرف مقابل برای جلب رضایت ایران شانس یک توافق موقت را بوجود آورده است. از قرار معلوم سخنان مقام های سیاسی نیز ناظر به همین اتفاقات است.
در کنار این، به جز یک نفر، دیروز تمام وزرای مورد نظر آقای رییسی از مجلس رای اعتماد گرفتند. خصوصا که تیم اقتصادی معرفی شده موفق به عبور از خان بهارستان شدند و ستاد اقتصادی دولت تقریبا تکمیل شده است. احتمالا در هفته آتی تکلیف رئیس کل بانک مرکزی نیز مشخص خواهد شد.مجموع چنین اخباری موجب شد که دلار نتواند کانال جدیدی را فتح کند و بالای مرز ۲۸ هزار تومانی تبیت شود.
عده ای از معامله گران حتی اعتقاد دارند که با استقرار کابینه جدید، کار دلار برای ادامه رشد دشوار خواهد بود. آن ها اعتقاد دارند که نوسان گیران طی فرصت انتقال دولت تغییرات مورد نظر خود را در بازار ایجاد کردند و تحرکات آن ها از روز پنج شنبه کاهش خواهد یافت.
با این وجود، برخی از معامله گران باور دارند که دلار به دلایل بنیادی تری در مسیر افزایشی قرار گرفته است و تا تغییرات معناداری در مدیریت بازار و نقدینگی رخ ندهد، اصلاح های قیمت دلار موقت خواهد بود. از نگاه این دسته ممکن است که دلار در مرز ۲۸ هزار تومانی با اصلاح کوچک قیمتی مواجه شود ولی محدود شدن دامنه نوسانات دلار تنها با اظهار نظرهای مثبت رخ نخواهد داد و بازار بیشتر از اخبار به دنبال وقوع اتفاق های مثبت است. در سال جاری، بسیاری از معامله گران به امید به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای خریدهای خود را به تعویق انداختند ولی با افزایش سرعت نقدینگی و رشد پایه پولی و انتظارات تورمی، خریدهای ارزی در بازار ارز دلار و سایر بازارها بیشتر شد
بازار ارز در روز های اخیر با عقب نشینی فروشندگان روبرو است کسی تمایل به فروش دلار نداشت زیرا معاملهگران انتظارشان از روند قیمت دلار افزایشی بود.
نرخ دلار حوالی ساعت 15 روز سه شنبه به 28 هزار تومان رسید و همین مسئله هیجانات را در بازار را بالا برد قیمت دلار تا ساعت 18 در بالای مرز بود و پس از آن در معاملات فردایی به زیر مرز یادشده برگشت دلیل این عقب نشینی سخنان جدید دولتمردان در خصوص گشایش ارزی و رای تقریبا قاطع مجلس به وزیران دولت بود. این اتفاق موجب شد قیمت دلار نتواند از سطح 28 هزار عبور کند و وارد کانال جدید شود و همین موجب درگیری خریداران و فروشندهها در مرز 28 هزار تومان شد.
اتفاق جدید در بازار ارز کاهش فاصله قیمت دلار هرات و تهران بود، در واقع آنچه باعث افزایش قیمت دلار در روز چهارشنبه بوده، نرخهایی بود که از هرات مخابره میشد. دلار هرات خودش را به مرز 27 هزار و 800 تومان رساند؛ این در حالی است که درهم در مرز 7600 تومان بسته شد و با این نرخ، دلار بالای 27 هزار و 900 تومان توجیه ندارد. حباب مثبتی که دلار نسبت به درهم پیدا کرده، از هرات تزریق میشود. البته درهم در معاملات پشت خطی همراه با دلار نوسان داشت و در معاملات فردایی به 7590 تومان رسید.
اما در روز چهارشنبه خبرهایی که آرایش معاملهگران رهبری میکرد، دیگر خیلی به تحولات افغانستان بر نمیگشت و بیشتر از مسائل داخلی نشات میگرفت. همچنان برجام نقش اول بازار ارز را دارد، این بار معاملهگران از سخنان وزرای پیشنهادی ناامید شدند و فکر میکنند که برنامه دولت آینده بر اساس دور زدن تحریمها استوار شده و برجام اولویت دولت سیزدهم، حداقل در کوتاه مدت نخواهد بود.
البته واکنش دوپهلوی روسیه به گزارش اخیر آژانس در مورد فعالیتهای هستهای ایران نیز نگرانی در سطح بازار رو افزایش داده است. با این اوصاف میتوانیم بگوییم که فضای منفی تنها نیاز به یک تلنگر از سمت هرات داشت.
عقبنشینی دلار از مرز 28 هزار تومان در معاملات فردایی نیز بنظر بخاطر سخنان ابراهیم رییسی بود که در سخنرانی مجلس اعلام کرده که درمورد بازار ارز گشایش جدی اتفاق افتاده است.
در سمت رسمی بازار نیز روند افزایشی بود و آخرین نرخ بازار متشکل ارزی وارد کانال 27 هزار تومان شد، اما همچنان اختلاف دلار صرافی با بازار آزاد موجب شده بود تا شاهد صف خرید باشیم. همچنین امروز در معاملات این بازار حجم عرضه به بالای 10 میلیون رسید.
نکته جالبی که امروز معاملهگران به آن اشاره میکردند، اختلاف نرخ دلار نیما و بازار آزاد بود که در حال حاضر به 5 هزار تومان رسیده است. فعالان این اختلاف نرخ را به نفع واردکنندهها میدانند، چرا از نظر آنها واردکنندهها با نیما کالا را وارد میکنند، و با دلار آزاد در سطح بازار، کالا را میفروشند، و این باعث میشود که واردات بیرویه شکل بگیرد و در مرحله بعدی تقاضا برای دلار نیز بالا برود. این فرصت طلایی برای واردکننده در حالی ایجاد شده که مشخص نیست دلیل ثبات نرخها در بازار نیما چیست؟ آیا بازارساز در حال فعالیت در آن بازار است یا واقعا عرضه صادرکنندهها بالا رفته.
برگشت قیمت سکه به سوی مرز ۱۲ میلیون
دو متغیر در ابتدای روز جاری می توانند قیمت فلز گران بهای داخلی را تحت فشار قرار دهند. اولین عامل برگشت اونس طلا به زیر مرز هزار و ۸۰۰ دلار است. به گفته فعالان، تا زمانی که طلای جهانی زیر مرز هزار و ۸۰۰ دلار نوسان می کند، خریداران قابل توجهی به بازار فلز زرد ورود نخواهد کرد و سیگنال پایین ماندن تقاضا در بازار طلا، تمایل به خرید سکه امامی را کاهش می دهد. برگشت اونس طلا به بالای مرز هزار و ۸۰۰ دلاری، می تواند بار دیگر زمینه ساز ورود خریداران به بازار سکه شود.
عامل دومی که در روز جاری می تواند قیمت سکه را تحت فشار قرار دهد، ماندن دلار در بازار داخلی پشت خط ۲۸ هزار تومانی است. در روزهای اخیر، افزایش قیمت اسکناس آمریکایی یکی از مهم ترین متغیرهایی بوده است که انگیزه خرید را در بازار سکه بالا برد و طبیعتا افت یا ثبات دلار، انگیزه خرید فلز گران بهای داخلی را در میان معامله گران پایین خواهد آورد.
یکی از عواملی که موجب شده است، انتظارات افزایشی برای دلار در میان سکه بازان کاهش پیدا کند، صحبت های رییس جمهور درباره گشایش های ارزی مربوط به دارایی های بلوکه شده بود. این موضوع در رفتار قیمت دلار نیز مشهود بود. دلار که بعدازظهر دیروز بالای مرز ۲۸ هزار تومان نوسان می کرد، پس از صحبت های رییسی در مسیر نزولی قرار گرفت. سکه نیز در معاملات پشت خطی از بعدازظهر دیروز تمایل بیشتری برای افت قیمت داشت و به سوی ابتدای کانال ۱۲ میلیون تومانی میل کرد. در مقطعی حتی فلزگران بهای داخلی زیر مرز ۱۲ میلیون تومانی معامله شد.