آغاز به کار بزرگ ترین سایت واکسیناسیون
کاهش سن واکسیناسیون سرعت گرفت/ دهه هشتادی‌ها واکسن می‌زنند/کودکان و نوجوانان چه واکسنی را تزریق کنند

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، سن تزریق واکسن در اکثر استان ها به سرعت کاهش می یابد تا روند تکمیل برنامه واکسیناسیون کشوری سرعت بگیرد.

 وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: سن واکسیناسیون در اکثر استان‌ها کاهش یافت و گروه‌های سنی زیادی می‌توانند به سامانه نوبت‌دهی واکسیناسیون مراجعه و زمان و محل دریافت واکسن را انتخاب کنند.

بر اساس همین اطلاعیه، افراد طبق گروه‌های سنی زیاد می‌توانند به سامانه نوبت‌دهی واکسیناسیون مراجعه و زمان و محل دریافت واکسن را انتخاب کنند.

آن طور که وزارت بهداشت اعلام کرده است؛ متولدین ۱۳۸۳ و قبل از آن در استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم، کردستان، کرمان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، همدان و یزد، می‌توانند با ثبت نام در سامانه وزارت بهداشت، نسبت به تزریق واکسن کرونا اقدام کنند.

در همین حال، متولدین ۱۳۷۸ و قبل از آن در استان‌های بوشهر و هرمزگان، متولدین ۱۳۷۵ و قبل از آن در استان مرکزی، متولدین ۱۳۷۰ و قبل از آن در استان کهگیلویه و بویراحمد و متولدین ۱۳۶۸ و قبل از آن در استان‌های گیلان و مازندران و همچنین متولدین ۱ مهر ۱۳۸۲ تا ۱ مهر ۱۳۸۳، از جمله کسانی هستند که می‌توانند برای دریافت واکسن کرونا اقدام کنند.

آن طور که وزیر بهداشت گفته است، یکی دیگر از برنامه‌های وزارت بهداشت برای تکمیل چرخه واکسیناسیون کشوری، رفتن به منازل کسانی است که از دریافت واکسن جا مانده‌اند.

بهرام عین اللهی، بر این نکته تاکید دارد که طرح خانه به خانه را برای لکه گیری واکسیناسیون انجام می‌دهیم. زیرا مهم‌ترین مسئله در کنترل بیماری کرونا، انجام واکسیناسیون است که باید به نحو احسن انجام شود.

در هفته گذشته میزان تزریق واکسن در کشور به ۸ میلیون دوز رسید و این در حالی بود که هیچیک از کشورهای اروپایی به این رکورد نرسیده بودند و کشور آلمان به ۶ میلیون دوز هفتگی رسیده بود.

آن طور که واردات واکسن و واکسیناسیون در کشور سرعت گرفته است، به نظر می‌رسد بتوان جمعیت هدف واکسیناسیون را که شامل ۶۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر می‌شود، در موعد از پیش تعیین شده واکسینه کرد و به ایمنی جمعی رسید.

پیش از این، حجم واردات واکسن در هفته حدود ۱.۱ میلیون تا ۲ میلیون دوز بود که اکنون این رقم به ۵ میلیون دوز در هفته و در برخی هفته‌ها، تا ۱۰ میلیون دوز رسیده است. بخشی از این واکسن‌ها مربوط به توافقات قبلی در دولت دوازدهم است. اما، آنچه مسلم است اینکه روند واردات واکسن سرعت خوبی گرفته است.

سید حسین صفوی رئیس هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران گفت: توافق اولیه برای مهر این بود که ۳۰ میلیون دوز واکسن وارد شود، اما اکنون با توجه به پیگیری‌های انجام شده توانستیم این حجم را افزایش دهیم و امیدواریم در ماه آینده بیش از ۷۰ میلیون دوز واکسن وارد کشور شود.

وی با بیان اینکه ثبت سفارش برای تأمین واکسن به روز است، افزود: پس از انجام توافقات، پرداخت انجام و محموله حمل می‌شود و عموماً در مورد قراردادهای واکسن این گونه نیست که از قبل پرداخت‌ها انجام شده باشد.

به گفته صفوی، در حال حاضر بیش از ۲۰ میلیون دوز موجودی واکسن کرونا در کشور داریم که در حال تزریق است.

واکسیناسیون دانش آموزان هم کلید خورد

سامانه نوبت دهی واکسیناسیون کرونا برای متولدین اول مهر ۱۳۸۲ تا اول مهر ۱۳۸۳ (سن ورود به سال آخر متوسطه) باز شد و آنها می‌توانند برای ثبت نام و دریافت نوبت، به سامانه ثبت نام واکسیناسیون مراجعه کنند.

وزارت بهداشت اعلام کرده است: ثبت‌نام در این سامانه صرفاً بر اساس گروه سنی خواهد بود و مراکز واکسیناسیون صرفاً افرادی را خواهند پذیرفت که در سامانه نوبت‌دهی ثبت‌نام کرده‌اند.

سایر دانش‌آموزان باید تا باز شدن سامانه منتظر بمانند.

باید به شرایط عادی برگردیم

حمید سوری استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه اپیدمی در کشور قابلیت مهار جدی دارد، گفت: باید به سمت عادی سازی برویم و مدارس و دانشگاه‌ها باز شوند، ولی باید مراقب بود تا دچار عادی‌انگاری نشویم.

آن طور که وزارت بهداشت اعلام کرده است، تا ۲۸ شهریور ۱۴۰۰، ۲۹ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۵۶۸ نفر دوز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

بر همین اساس، ۱۳ میلیون و ۹۰۴ هزار و ۷۰۲ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۴۳ میلیون و ۳۷۲ هزار و ۲۷۰ دوز رسید.

آغاز به کار بزرگ ترین سایت واکسیناسیون در تهران

رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره)، از آغاز به کار بزرگ‌ترین سایت واکسیناسیون در استان تهران خبر داد.

 سایت واکسیناسیون مهدی کلینیک به عنوان یکی از بزرگ‌ترین سایت‌های واکسیناسیون کرونا در استان تهران با همکاری بیمارستان امام خمینی (ره) و مرکز بهداشت جنوب تهران روز گذشته آغاز به کارکرد.

خسرو صادق نیت رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، گفت: مهدی کلینیک به لحاظ وسعت یکی از بزرگ‌ترین، آماده‌ترین و زیباترین مراکز واکسیناسیون کرونا در استان تهران است تا مردم بتوانند خدمات واکسیناسیون را به خوبی دریافت کنند.

وی افزود: برای بزرگ‌ترین پروژه بیمارستانی کشور شروع بسیار خوبی بود تا نخستین خدمت را در راه پیشگیری از بروز بیماری کرونا ارائه کند و آرزوی همه ما این است که مردم بیمار نشوند و در صورت ابتلاء در بهترین مراکز مانند همین مرکز به آنها خدمات ارائه شود و امیدوارم سرعت واکسیناسیون با افتتاح این مراکز افزایش پیدا کند تا از بروز پیک ششم جلوگیری شود.

محمدرضا سلمانی رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران در ادامه گفت: آغاز به کار مهدی کلینیک از امروز شروع شده است و یکی از سریع‌ترین سایت‌هایی که با سرعت بالا راه‌اندازی شد مهدی کلینیک بود و از روز گذشته پذیرش داشتیم.

وی در ادامه به انجام بیش از ۳ هزار تزریق واکسیناسیون در هر شیفت کاری اشاره کرد و افزود: در این مرکز ۲۴ غرفه و تیم فعال است و در حال حاضر فقط شیفت صبح به مردم خدمات ارائه می‌دهد و در حال پیگیری برای راه‌اندازی در شیفت عصر و شب هم هستیم.

اسماعیل محمد نژاد نماینده سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران در امور واکسیناسیون کرونا، هدف از راه‌اندازی سریع سایت‌های واکسیناسیون کرونا را واکسینه شدن مردم تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران تا ۱۵ مهر ۱۴۰۰ اعلام کرد و گفت: بر اساس برنامه موجود لازم دیدیم چند مرکز تجمیعی بزرگ برای واکسیناسیون تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب تهران افتتاح کنیم و یکی از مراکزی که جا و فضای مناسبی داشت مهدی کلینیک امام خمینی (ره) بود که با همکاری مرکز بهداشت جنوب تهران با ۲۴ ایستگاه از روز گذشته افتتاح شد.

وی افزود: این مرکز برای تزریق واکسن در خدمت هم‌وطنان شهر تهران است و مراجعان از طریق نوبت دهی و اطلاعاتی که در سامانه انجام می‌شود می‌توانند به این مرکز مراجعه کنند.

پاسخ به چند پرسش پرتکرار درباره واکسیناسیون کودکان و نوجوانان با “سینوفارم”

عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کووید ۱۹، ضمن تشریح الزامات بازگشایی مدارس و دانشگاه ها، درباره جزییات مطالعات انجام شده بر روی واکسن سینوفارم و پاستور که قرار است در کشورمان برای کودکان تزریق شوند، توضیح داد.

دکتر علیرضا ناجی درباره الزامات رفتن به سوی بازگشایی‌ها در کشور با توجه به روند کاهشی بیماری کرونا، گفت: به عنوان مثال درباره دانشگاه‌ها اگر سرعت واکسیناسیون در دانشجویان بالا رود، بسیار خوب است. به هر حال بسیاری از دروس دانشگاه‌ها به صورت عملی است و آموزش آنلاین چه در دوره دانشگاه و چه در دوره دبیرستان و… خیلی مناسب نیست. بنابراین اگر بازگشایی دانشگاه‌ها را به این منوط کنیم که درصد بالایی از دانشجویان واکسینه شوند، خوب است. آنطور که مشاهده می‌شود اکنون تامین واکسن نسبت به قبل تحول یافته و در حال واردات واکسن هستیم.

پوشش واکسیناسیون بالا در کل جامعه یکی از الزامات بازگشایی‌ها
وی با بیان اینکه البته یکی دیگر از الزامات بازگشایی‌ها پوشش واکسیناسیون در کل جامعه است، گفت: اگر جامعه پوشش مناسبی نداشته باشد، ممکن است که باز هم در افرادی که غیر واکسینه هستند، شیوع اتفاق بیفتد. همانطور که در انگلستان یا آمریکا اتفاق افتاد. به هر حال واریانت دلتا زیاد گردش می‌کند، قدرت انتقال بالایی دارد و دیده شده که ۹۵ درصد از موارد هم در افراد غیرواکسینه است. بنابراین اگر بخواهیم جامعه را به حالت عادی بازگردانیم، حتما باید نیم‌نگاهی به پوشش واکسیناسیون داشته باشیم. حتی کشورهایی هم که بیش از ۷۰ درصد جامعه خود را واکسینه کردند، باز هم دیدیم که دلتا در آنها شیوع پیدا کرد. البته ممکن است شیوع خیلی بالایی نداشته باشد، اما در هر صورت این موضوع وجود دارد.

واکسن‌های کرونایی که می‌توان برای کودکان تزریق کرد
ناجی همچنین با اشاره به بازگشایی مدارس، گفت: درباره مدارس دو حالت وجود دارد؛ بازگشایی باز هم منوط به واکسیناسیون جامعه و دانش آموزان می‌شود. اگر افراد ۱۸ سال به بالای مدارس را واکسینه کنیم، می‌توانیم مدارس را ایمن نگه داریم. بر همین اساس اگر به نقطه‌ای برسیم که در جامعه برای افراد بالای ۱۸ سال واکسیناسیون مناسب انجام داده باشیم، می‌توانیم تا حدودی افراد را ایمن نگه داریم، اما واکسیناسیون در کودکان هم مهم است که خوشبختانه در حال انجام است.

وی ادامه داد: واکسن‌هایی در ایران داریم که بتوانیم آنها را برای کودکان تزریق کنیم. به عنوان مثال واکسن سینوفارم مجوز مصرف در کودکان را گرفته و در چین و امارات هم این مجوز را دریافت کرده است. در عین حال واکسن فایزر نیز برای ۵ تا ۱۶ سال از سازمان جهانی بهداشت مجوز اضطراری دریافت کرده و مدرنا هم بین ۱۲ تا ۱۷ سال را مجوز اضطراری گرفته است. مطالعاتی هم برای واکسن‌های دیگر مانند جانسون و جانسون و آسترازنکا برای کودکان در جریان است. ما هم واکسن سینوفارم و واکسن سوبرانا را داریم که سوبرانا در کوبا مجوز مصرف برای دو تا ۱۷ سال را در آن کشور دریافت کرد و در کشور ما هم این مجوز را دریافت کرد.

وی با بیان اینکه مساله مهم ایمن بودن این واکسن‌ها برای سنین مختلف و تنظیم کردن دزهای مربوط به گروه‌های سنی است، گفت: با توجه به اهمیت کودکان، اگر واکسیناسیون کودکان انجام شود، به این معنا است که به سمت نقطه‌ای بسیار ایده‌آل حرکت می‌کنیم و اگر این اقدام انجام شود، جای خوشحالی هم دارد. در عین حال این موضوع یک قسمت مهم دیگر هم دارد و آن هم پذیرش مردم است. فکر می‌کنم که باید با مردم صحبت کرد و اطمینان‌شان را جلب کرد و اعلام کنیم که این واکسن‌ها ایمن هستند. با یک مطالعه بالینی دو ماهه می‌توان عوارض را در کودکان بررسی کرد. همانطور که فایزر و مدرنا هم بر همین اساس این اقدامات را انجام می‌دهند و کشورهای دیگر هم همین اقدام را انجام می‌دهند. بنابراین بر اساس مقدورات‌مان اگر می‌توانیم واکسن‌هایی که مجوز مصرف اضطراری سازمان جهانی بهداشت را دریافت کردند، داشته باشیم، بسیار خوب است، اگر نه می توانیم به واکسن هایی فکر کنیم که به آن‌ها دسترسی داریم و اطلاعات را از آن‌ها دریافت کرده یا خودمان مورد مطالعه قرار دهیم و بعد به سمت تزریق واکسن رویم که در این صورت به جامعه ایده‌آلی می‌رسیم که می‌تواند بازگشایی‌های مناسبی داشته باشد، اما همه این موارد منوط به این است که چند درصد از جامعه را واکسینه کنیم.

جزییات مطالعات “سینوفارم” و “پاستور” برای تزریق به کودکان
ناجی در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به دو واکسن سینوفارم و پاستور که برای تزریق به کودکان از سازمان غذا و داروی ایران مجوز دریافت کرده‌اند، گفت: کودکان عضو بسیار مهمی در جامعه هستند که هم در گسترش شیوع کرونا موثرند و هم خودشان به عنوان یکی از هدف‌های این بیماری هستند. به ویژه در دوره جدید، با توجه به واریانت‌های موجود مانند دلتا می‌بینیم که بسیار کودکان تحت تاثیر قرار گرفته و به بیماری مبتلا شده‌اند. به طوری که دیگر اینطور نیست که بگوییم فقط بزرگسالان به کرونا مبتلا می‌شوند.

وی با بیان اینکه بر همین اساس واکسیناسیون و ایمن‌سازی کودکان بسیار حائز اهمیت است، افزود: از سوی دیگر برای رسیدن به ایمنی جمعی دیگر مصونیت ۷۰ درصدی جامعه که برای واریانت ووهان مطرح می‌شد، صدق نمی‌کند، بلکه با توجه به افزایش انتقال ویروس و بالا رفتن قدرت بیماری‌زایی، پوشش مصونیت جمعی باید به بالای ۸۰ تا ۹۰ درصد برسد. بنابراین برای ایجاد و استقرار ایمنی جمعی باید حتما کودکان را هم واکسینه کنیم.

میزان اثربخشی سینوفارم و پاستور برای کودکان
عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، گفت: در ایران دو واکسن وجود دارد که می‌توانیم آنها را برای کودکان استفاده کنیم؛ یکی واکسن سینوفارم است که چند روز پیش اطلاعات مربوط به اثربخشی و ایمن بودن این واکسن در مجله لنست چاپ شد و نشان داد که برای کودکان بسیار واکسن اثربخش و بی‌ضرری است و اثربخشی بسیار خوبی دارد. همانطور که گفتم کشور چین و امارات مجوز مصرف سینوفارم را برای سن سه تا ۱۷ سال را به صورت اضطراری صادر کردند.

وی ادامه داد: واکسن دیگر واکسن سوبرانا یا پاستوکووک است که محصول مشترک ایران و کوبا است. اطلاعات مربوط به مطالعه بالینی که خود کوبا انجام داده، نشان داده که این واکسن هم برای کودکان موثر و بی‌ضرر است. البته در این مورد چاپ مقاله علمی نداریم، اما گزارشات‌شان نشان از این موضوع دارد و آن‌ها هم مجوز مصرف را برای گروه سنی دو تا ۱۷ سال صادر کرده‌اند.

این ویروس شناس گفت: بنابراین دو واکسن داریم که می‌توان برای کودان تزریق کرد. به ویژه درباره واکسن سینوفارم که جدی‌تر است و با توجه به مقاله‌ای که در لنست چاپ شده، می‌توانیم از نفعی که واکسن دارد، از آن‌ها استفاده کرد و همزمان با بزرگسالان، کودکان را هم واکسینه کرده و بتوانیم آنها را به زندگی اجتماعی بازگردانیم.

سینوفارم کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟
ناجی درباره برخی اظهارات مبنی بر تفاوت سینوفارمی که به بزرگسالان تزریق می‌شود با سینوفارم مناسب برای کودکان، گفت: چنین چیزی نیست و تفاوتی بین سینوفارمی که بزرگسالان تزریق می‌کنند با واکسن سینوفارمی که کودکان تزریق می‌کنند، وجود ندارد. سینوفارمی که برای کودکان تزریق می‌شود، همان سینوفارمی است که برای بزرگسالان استفاده می‌شود و مطالعه‌ای هم که انجام شده درباره همان واکسن سینوفارم است و تفاوتی وجود ندارد.

وی درباره امکان انجام مطالعه بالینی برای این واکسن‌ها در کشور خودمان، گفت: اگر زمان داشته باشیم و در کودکان خودمان هم مطالعه کنیم، خوب است، اما می‌توانیم مانند واکسن‌هایی که در بزرگسالان هم مورد پذیرش قرار گرفت و مصرف شد، مانند سینوفارم، اسپوتنیک، آسترازنکا و… این کار را هم قبول کنیم. ما با توجه به تاییدیه‌های بین‌المللی یا ملی و با توجه به پرونده فنی واکسن، آن‌ها را انتخاب می‌کنیم و مطمئنا پایش عوارض و اثربخشی این واکسن‌ها هم جزو وظایفی است که باید در ایران انجام شود. با توجه به اطلاعات موجود درباره سینوفارم راحت‌تر می‌توانیم آن را قبول کرده و جلو رویم. واکسن پاستور هم پروتئینی است و با توجه به اطلاعاتی که از کوبا آمده، می‌توان به آن اطمینان کرد. البته باز هم تاکید می‌کنم که در طول مصرفی که اتفاق می‌افتد، اثربخشی و بی‌ضرر بودن عوارض آن‌ها هم حتما باید در ایران مورد پایش قرار گیرد.

عوارض واکسن ها در کودکان‌
فاصله بین تزریق ۲ دز واکسن در کودکان چقدر است؟

ناجی گفت: باتوجه به اطلاعاتی که از مقاله مربوط به سینوفارم چاپ شده، عوارض همان عوارضی است که در بزرگسالان هم دیده می‌شود. مانند سردرد، تب، بدن‌درد، درد محل تزریق و … چیزی بیش از آن نیست و فاصله بین دز اول و دز دوم در کودکان هم مانند بزرگسالان است و ۲۱ تا ۲۸ روز است. درباره پاستور هم همین فاصله ۲۸ روزه است و طبق گزارش‌ها عوارض هم همان عوارض معمولی است. البته مطمئنا ایران اگر قبول کرده که این واکسن را در کودکان استفاده کند، قطعا گزارش مفصل را از کوبا دریافت کرده است. در عین حال در ایران هم امکان پایش این موارد را داریم تا هرچه سریع‌تر بتوانیم کودکان را واکسینه کرده و بازگشایی مدارس را به صورت حضوری داشته باشیم.

اثربخشی سینوفارم در سنین بالای ۵۵ سال و لزوم تزریق دز بوستر
وی با بیان اینکه طبق مقاله لنست اثربخشی سینوفارم در کودکان مناسب بوده است، گفت: به طور کلی سینوفارم واکسن موثر و خوبی در پیشگیری از بیماری شدید، مرگ و میر و بستری در آی سی یو است. در گروه سنی بالای ۵۵ سال اما به اندازه سایر واکسن‌ها مانند فایزر، مدرنا و آسترازنکا و اسپوتنیک، اثربخشی ندارد. بر این اساس باید در واکسیناسیون سنین بالا، حتی برای انتخاب دز بوستر هم که واجب است در گروه سنی بالای ۵۵ سال تزریق شود، باید واکسنی را انتخاب کنیم که اثربخشی مناسب‌تری داشته باشد.

ناجی گفت: خیلی‌ها اظهارات غیرعلمی را مطرح می‌کنند که اگر واکسن بزنید، دو سال دیگر فوت می‌کنید و …، به هر حال اکنون سابقه واکسیناسیون در واکسن‌های فایزر و مدرنا از دو سال گذشته است و هیچ یک از افراد بعد از این دو سال به دلیل واکسن اتفاقی برایشان نیفتاده است. در عین حال باید توجه کرد که نمی‌توان گفت کسی که واکسن می‌زند، تا ۱۰ سال دیگر هیچ اتفاقی برایش نمی‌افتد. به هر حال عوارض واکسن در درازمدت مشخص خواهد شد. با همه این اوصاف باید بدانیم که فواید واکسن‌ها بسیار بسیار بالاتر از مضراتش و همچنین مضرات عفونتی است که اتفاق می‌افتد. عوارض واکسن موقتی است و باید این موضوع را در نظر گرفت و از واکسن‌هایی که در گروه‌های سنی مختلف بی‌خطر هستند، استقبال کرد.

ممکن است شما هم بپسندید
پاسخ دهید

ایمیل شما منتشر نمیشود