خطیب‌زاده:
در صورت تمدید تفاهم قبلی ایران و آژانس، دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: در صورت تمدید تفاهم قبلی ایران و آژانس، دسترسی فراپادمانی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده نخواهد شد.

«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.

خطیب‌زاده در ابتدا سالروز آزادسازی خرمشهر و روز ایثار و مقاومت را تبریک گفت و یاد و نام رزمندگان غیور و فرزندان این خاک و میهن را گرامیداشت و گفت: حماسه خرمشهر نماد خواست و اراده ملی مردم ایران بود که نشان داد هرگاه اراده کنند و زر و زور و قدرت با هم جمع شوند، در دفاع از کیان اسلامی و خاک این مرز پرگهر تردیدی ندارند.

وی افزود: تا ایران هست، یاد و خاطره سوم خرداد ۱۳۶۱ زنده است و با ماست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه به تشریح تحولات حوزه سیاست خارجی در هفته‌ گذشته از جمله سفرهای ظریف به سوریه، اسپانیا، ایتالیا و ایرلند پرداخت.

این دیپلمات ارشد ایرانی به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در چهارشنبه هفته گذشته در وین اشاره کرد و گفت: این نشست این هفته نیز ادامه خواهد داشت.

خطیب‌زاده همچنین اعلام کرد که ظریف از فردا (سه‌شنبه) برای سفر کوتاه به جمهوری آذربایجان و ارمنستان عازم این دو کشور خواهد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تفاهم ایران و آژانس بیان کرد: گفت‌وگوهای آن در شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته و در پروسه بررسی‌های نهایی است و در اولین فرصتی که این فرآیند نهایی شود سازمان انرژی اتمی اعلام رسمی خواهد کرد.

وی افزود: توجه به این نکته بسیار ضروری است که این تفاهم دسترسی فراپادمانی به آژانس نمی‌دهد و یک تصمیم داخلی در جمهوری اسلامی ایران با تفاهم فیمابین با آژانس است که دوربین‌ها فیلمبرداری‌های خود را در چارچوب پروتکل الحاقی داشته باشند و از روزی که مصوبه مجلس اجرایی شد هیچ دسترسی به آژانس داده نشد. اگر تمدید صورت بگیرد دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد. اگر در وین به تفاهم برسیم، این فیلم‌ها می‌تواند در اختیار آژانس قرار بگیرد. نهایتا امروز این تصمیم اعلام شود.

خطیب‌زاده درباره مذاکرات وین گفت: پیشرفت‌های خوبی حاصل شده و معتقدیم توافق در دسترس است.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: آمریکا با تمام توان سعی کرد برجام را از بین ببرد و با بی عملی تمامی امکانات و ظرفیت‌های بالقوه برای انتفاع ایران از برجام را از بین برد. این ایران بود که هم اقدامات موثر داشت. باید از این پنجره فرصت استفاده لازم را ببرند و این فرصت برای همیشه نخواهد بود.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات آنتونی بلینکن مبنی بر این‌که نشانه‌ای مبنی بر تصمیم ایران برای بازگشت به تعهدات هسته‌ای مشاهده نکرده‌ایم، اظهار داشت: پاسخ آقای ظریف کفایت می‌کند. یادآوری می‌کنم دولت آمریکا نه تنها از برجام خارج شده بلکه نقض کننده کلیه تعهداتش ذیل قطعنامه 2231 است و سابقه سیاهی در اجرای تعهداتش دارد و در موضعی نیست که جز بازگشت به تعهداتش و عمل به تعهداتش برگردد. توصیه می‌کنیم به جای لفاظی به اقدام عملی فکر کنند. ما برداشتن تحریم‌ها را راستی آزمایی می‌کنیم اگر اراده لازم را در طرف آمریکایی بیینم ما بعد از راستی آزمایی اقدامات جبرانی خود را انجام خواهیم داد.

خطیب‌زاده درباره اظهارات وزیر خارجه عربستان گفت: عربستان باید تصمیم بگیرد آیا همچنان می‌خواهد از این ادبیات و کلام ملال آور گذشته استفاده و رفتار خود را عوض نکند و یا تصمیم گرفته به عنوان شریک سازنده در منطقه در کنار کشورهای دیگر منطقه از سیاست‌های توسعه طلبانه و جنگ افروزانه فاصله بگیرد.

وی گفت: منتظر اقدامات و تغییر رفتار ریاض هستیم. البته سیاست‌های ایران درباره گفت‌وگوهای منطقه‌ای و ترتیبات منطقه ای چیز جدیدی نیست و همواره بوده و از حضور عربستان استقبال کردیم و فکر می‌کنیم عربستان می‌‌تواند طرف سازنده‌ای باشد اگر از سیاست‌های ملال آور فاصله بگیرد.

به گزارش فارس، خطیب‌زاده بیان کرد: اجازه نخواهیم داد کسی مذاکرات را فرسایشی کند. این‌که آیا گفت‌وگوها قفل شده؟ خیر و آیا پیشرفت قابل توجهی داشته است، بله. پرانتزها و براکت‌ها در بحث رفع تحریم تا حد بسیار زیادی پاک شده و چند موضوع باقی مانده که درباره آن گفت‌وگوها را ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: فکر می‌کنم چند معدودی از نکاتی که نظرات خود را گفتیم بقیه موضوعات حل شده است. درباره راستی آزمایی پیشرفت‌های خوبی داشته و یک تصمیم و اراده سیاسی در آمریکا باید باشد که به جای استفاده از وقت و انرژی وین برای دفاع از میراث شکست خورده ترامپ مسیر را عوض و به بازگشت تمام و کمال به برجام فکر کنند.

خطیب‌زاده درباره اتهام بحرین مبنی بر پولشویی بانک المستقبل ایران گفت: این اتهامات تکراری فاقد وجاهت حقوقی و قانونی است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که آیا می‌توان امیدوار بود که این دور از مذاکرات در وین که این هفته دوباره از سر گرفته خواهد شد، دور پایانی است؟ اظهار داشت: هیچ زمانی را مدنظر خودمان قرار نمی‌دهیم جز زمانی که کلیه منافع ملت بزرگ ایران در چارچوب برجام تامین شود. برجام نقشه راه حرکت ما خواهد بود. به طرف‌های مقابل گفتیم باید استفاده از توان و انرژی وین برای مذاکره در باره موضوعات غیربرجامی اجتناب کنند چیزی فراتر از برجام گفت‌وگو نخواهد شد. از آمریکا خواسته شده در چارچوب کمیسیون مشترک به تعهداتش ذیل برجام برخواهد گذشت.

وی گفت: نه خودمان را محدود خواهیم کرد و نه در مضیقه این قرار خواهیم داد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس درباره گفت‌وگوی مجازی تخت روانچی با سناتور کریس مورفی گفت: همیشه سفرا و نمایندگان ما در نیویورک گفت‌وگوی برخط و آنلاینی بوده درباره چند موضوع از جمله وین و روانچی تاکید کرد که آمریکا نمی‌تواند از تحریم‌ها به عنوان ابزار مذاکراتی استفاده کند. روانچی حمایت بی چون و چرای آمریکا از رژیم اشغالگر قدس را مورد انتقاد جدی قرار داد. آمریکا حتی اجازه نداد بیانیه آرام در شورای امنیت مطرح شود. موضوع زندانیان ایرانی در آمریکا هم مطرح شده و روانچی گفته این یکی از ضروری‌ترین موضوعاتی است که از بعد انسانی است که باید هر چه زودتر آزاد شوند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی گفت: در برجام آن چه در خصوص تعلیق تحریم‌ها در ۱۲۰ و ۱۸۰ روز گفته می‌شود مربوط به کنگره است و در برجام آمده که اینها در پایان هشت سال باید کلا برداشته شود. آن‌چه در وین گفت‌وگو می‌شود بازگشت آمریکا به تعهداتش در برجام است. تا رفع موثر تحریم‌ها اتفاق نیفتد اقدامات جبرانی ایران نیز متوقف نخواهد شد. برجام سندی است که درباره آن صحبت می‌‌کنیم.

وی گفت: وضعیت یمن وضعیت خوبی نیست و همچنان محاصره یمن ادامه داشته است.

خطیب‌زاده اظهار داشت: عراقچی در نشست کمیسیون امنیت ملی به تمامی سؤالات پاسخ داد و عراقچی نظرات نمایندگان محترم را شنیده‌ است. همه در یک راستا در حال حرکت هستیم و آن تامین منافع نظام و مردم بزرگ ایران و با همین هم افزایی امکان رسیدن به فهم مشترک برای این تامین بیشتر حاصل خواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تفاهم بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت: مصوبه مجلس لازم الاجراست و عدم ایجاد دسترسی فراپادمانی و یا اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران است. سازمان انرژی اتمی ایران نیز در همین چارچوب و اجرای مصوبه کلیه دسترسی‌های فراپادمانی را متوقف کرده است. دوربین‌ها فیلم‌ها را برمی‌دارند. در پایان این سه ماه و اگر تمدیدی حاصل شود، این‌که با فیلم‌ها چه کنیم، تصمیم داخلی ایران است.

وی همچنین بیان کرد: اگر توافق یا تمدیدی صورت بگیرد، باز هم دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد. اگر به تفاهمی برسیم به آژانس اجازه داده می‌شود به فیلم‌ها دسترسی داشته باشد.

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی بیان کرد: تعهد جمهوری اسلامی ایران به حقوق بشر و حفاظت از مظلومان بوده است.

وی درباره آن‌چه برای کشتی ایران در اندونزی رخ داد گفت: رویه قانونی و حقوقی خود را طی می‌کند. فردا دادگاه دیگری برای رسیدگی به برخی موضوعات مرتبط با ورود این کشتی به آب‌های اندونزی است. انتظار ما این است که زودتر این موضوع جمع بندی شود.

سخنگوی وزارت خارجه درباره انتخابات ریاست جمهوری سوریه اظهار داشت: همه می‌دانند در چارچوب آستانه و ژنو برای نوشتن قانون اساسی جدید سوریه بوده است ولی مشخص است که حقوق بین‌الملل قانون اساسی جاری را به رسمیت می‌شناسد و بر همین اساس انتخابات ریاست جمهوری در سوریه در حال برگزاری است. ایران از روند سیاسی در سوریه همواره حمایت کرده و هیأتی از پارلمان به عنوان ناظر به این کشور سفر کرده و هم در سفر ظریف از این روند حمایت شد. در تهران در محل سفارت سوریه در تهران رای گیری آغاز شد و این انتخابات می‌تواند مثل همه فرآیندهای دموکراتیک دیگر به ثبات و صلح سوریه کمک شایانی کند. کشورهای دیگر باید توجه کنند از دخالت‌های بی جا و فتنه افکنی در داخل سوریه اجتناب کنند.

به گزارش فارس، خطیب‌زاده درباره انتصاب سفیر ایران برای انگلیس گفت: از سال قبل سفیر خود را معرفی کرده‌ایم دولت انگلیس هم سفیر خود را چند ماه است معرفی کرده و در پروسه‌های اداری خود در حال انجام است. سفیری که معرفی شده از داخل وزارت خارجه است.

وی درباره تور اروپایی ظریف و تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری بعد از توافق است، نیز گفت: سفر ظریف به اروپا چند ماهی بود که در دستورکار بود و البته بسیار بزرگ‌تر از این بود که قرار بود ۱۱ کشور باشند. سفرهایی که به اسپانیا، ایتالیا و ایرلند انجام شد، توافقی اگر صورت بگیرد آنهایی که در کشورهایی که در طول تحریم‌ها روابط خود را با ایران حفظ کردند در اولویت هستند. در این سفر علاوه بر موضوعات اقتصادی، موضوعات دوجانبه و … موضوعات جدی منطقه‌ای از سرزمین‌های اشغالی تا عراق و افغانستان مطرح شد. در همه این حوزه‌ها گفت‌وگوها را با این کشورها و دیگر کشورهای اروپایی و غیراروپایی ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: هیچ گاه اجازه ندادیم کسی ما را حذف کند و به عنوان کنشگر فعال عمل کردیم.

ممکن است شما هم بپسندید
پاسخ دهید

ایمیل شما منتشر نمیشود