دیروز حسن روحانی، رئیسکل بانک مرکزی را به دلیل نامزد شدن در انتخابات رئیسجمهوری کنار گذاشت. در شرایط فعلی بعید است کنار گذاشتن همتی مهر پایانی بر انتقادات تند رقبای سیاسی وی در انتخابات از عملکردش در بانک مرکزی باشد.
روز یکشنبه نهم خردادماه، هیئتوزیران با پایان مسئولیت عبدالناصر همتی در سمت ریاست کل بانک مرکزی موافقت کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر هیئت دولت، «با توجه به ورود به عرصه تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری که مانع از حضور کافی وی در بانک مرکزی و ایفای وظایف و مسئولیتهای خطیر رئیسکل در حوزههای حساس پول و ارز میشود» این تصمیم گرفته شد و اکبر کمیجانی، قائممقام بانک مرکزی جایگزین عبدالناصر همتی شد.
رئیسکل بانک مرکزی شنبه، هشتم خردادماه در یک گفتوگوی مجازی از اصرار دولت بر کنار گذاشتن وی سخن گفته بود. عبدالناصر همتی در کلابهاوس گفته بود: «رئیس دولت دوازدهم به او عنوان داشته اگر بخواهد نامزد انتخابات بماند نمیتواند همزمان رئیس بانک مرکزی باشد؛ چراکه این موضوع به سیاستهای پولی و ارزی ضربه میزند». از سوی دیگر غیبت همتی در نشست روز یکشنبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به معنای تائید کنار گذاشته شدن وی برداشت شد.
عبدالناصر همتی حدوداً بعد از سه سال از ریاست بانک مرکزی کنار گذاشته میشود. البته با اینکه هیئت دولت در تاریخ سوم مردادماه 1397 در حکم همتی بر «اصلاح نظام بانکی، سیاستهای مالی، پولی و بهبود روابط بانکی با دنیا و توسعه پیمانهای پولی دوجانبه، حفظ و مراقبت از ذخایر ارزی» بهعنوان اولویتهای رئیسکل بانک مرکزی که جانشین ولیالله سیف شده بود تأکید کرده بود اما در زمان وی قیمت دلار و سکه حدوداً سه برابر افزایش یافت.
در مردادماه سال 1397 بهای هر دلار کمی بیش از 9 هزار تومان بود که در سال گذشته حتی تا 32 هزار تومان نیز افزایش یافت و در روزهای اخیر حدوداً 25 هزار تومان بوده است.
از همتی بهعنوان یکی از مقصران وضعیت نابسامان فعلی بورس یاد میشود. بهگونهای که برخی نامزدهای ریاست جمهوری در روزهای اخیر انتقادات تندی را علیه وی مطرح کرده بودند و از همتی بهعنوان یکی از بانیان وضع موجود یادشده بود.
البته عبدالناصر همتی در کلابهاوس این انتقاد که یکی از مقصران وضعیت فعلی بورس است را رد کرد و عنوان داشته بود: «این وضع را کسانی به گردن بگیرند که میدانستند بازار در معرض سقوط است و دعوت به ورود به آن کردند. بانک مرکزی نمیتواند نرخ بهره بینبانکی را تغییر دهد و مسبب تغییرات آن کرونا بود».
همتی افزود: مسئولیتی در بورس ندارم و تأثیری در تصمیمگیریها هم ندارم. وقتی نایبرئیس مجلس میگوید میخواهیم بگیر و ببند راه بیندازیم اینگونه بورس را امنیتی میکنند. میگویند میخواهیم بورس را در سه روز اصلاح کنیم؛ مگر مایکروفر است؟
نامزد انتخابات ریاست جمهوری اخیراً در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما نیز از موضعی انتقادی عنوان داشته بود: «بهعنوان یکصدای سوم آمدم، صدایی که صدای بخش اعظم خاموش مردمی است که به وضع موجود اعتراض دارند ازاینرو مطمئنم میشود مشکلات مردم را رفع و خواستههایشان را اجابت کرد».
با وجود برکناری عبدالناصر همتی توسط دولت، انتظار میرود در مناظرههای انتخاباتی، رقبای وی این استعفا و فاصلهگیری از دولت در ماههای پایانی را چندان ملاک عمل خود قرار ندهند و به شدت از سیاستهای دولت انتقاد نمایند؛ چرا که همتی تنها فرد کابینه است که صلاحیتش برای نامزدی تائید شده است بنابراین چه بخواهد چه نخواهد بهعنوان نماینده دولت در مناظرهها و تبلیغات انتخاباتی حضور خواهد داشت. همچنین همتی یکی از سیاستگذاران اصلی دولت در زمینه اقتصادی بوده است.
بااینوجود باید دید تا چه میزان تلاش همتی برای فاصلهگیری از دولت موردقبول جامعه قرار خواهد گرفت ؟!
منبع: الف